De ’mietjes’ van Grol 14

19-04-2024

“Bunt dat leu van de familie Flodder?”

Bron: Clubblad 2024-1
Door: Ronald Buesink en Rik Gockel

Ze trokken aandacht en daar kikten ze op. Niemand kon eind jaren ’80 om Grol 14 heen. Ze droegen grote witte broeken en shirts met ouderwetse kragen, met Romeinse cijfers op de rug. Ze moesten allemaal op Abe Lenstra lijken, dat was het idee. Het elftal ontstond omdat een aantal jongens het wel gezien had in Grol 2 en Grol 3. Ze vroegen wat vrienden erbij die ze kenden van het uitgaan bij de Pauw en de Pam Pam. Allemaal jonge jongens, studentikoos, grote bek, iets te grote blazers, discolook, veel bravoure, gekke ingevingen en lak aan autoriteit. Inmiddels is het 35 jaar geleden dat ze furore maakten. Wat voor jongens waren het toen en waar zijn ze gebleven?

Foto

In de kantine pakken we samen met Marc Rots en Tom Hilderink de foto erbij. Waarschijnlijk van het seizoen 1988/1989. Wat opvalt is dat er geen keeper op de foto te bekennen is. Die staat er echter in overhemd op en dat is Arjan Stevens. “Een dikzak uit Eibergen, die elke zondagochtend begon met het eten van twee broodjes kroket.” Grol 14 voetbalde in de periode van de vrije sluitingstijden in de horeca van Groenlo. Slapen deed je maar kort. Het weekend stond in het teken van voetballen, bier drinken in de kantine en discobezoek tot in de late uurtjes. Met bleke gezichtjes en ongewassen koppies op de zondagochtend als gevolg. Dat paste echter niet bij de lichaamstaal en uitstraling die Grol 14 propageerde. Wat deden de jongens daarom voor aanvang van de wedstrijd in de kleedkamer? Ze smeerden grote klodders gel in hun haren, gebruikten overmatig deodorant en spoten flessen parfum van Amando Noir leeg. Al snel werden ze daarom door tegenstanders voor ‘mietjes’ uitgemaakt. “Jullie stinkt.” Grol 14 kreeg wat het wilde hebben: bekendheid. Ze gingen tegen de gevestigde orde in en ieder weekend was er wel gekkigheid te bespeuren.

Reputatie

De reputatie van Grol 14 kreeg extra lading na een uitwedstrijd tegen MEC uit Miste. Bram Harbers en Tom Hilderink hadden samen voor 150 gulden een Ford Taunes Coupé gekocht. Een soort van pooierbak. Voor op de motorkap werd met koperdraad een dildo van papier-maché aan de grill bevestigd. Met keiharde muziek uit een gettoblaster ging het gezelschap naar Miste. Begeleidt door Marc Daniël in een oude Citroën Visa, Nellie (Raymond Terhorst) in een blauwe C-Kadett en Harald Huis in het Veld in een lesauto. Op het parkeerterrein bij MEC kwam door alle hilariteit de Ford Taunes tegen een boom tot stilstand. Door de klap en de snoeiharde muziek kwam de helft van de kantine naar buiten lopen. Ze zagen jongens van Grol 14 over de motorkap richting entree lopen. Door één van de stamgasten van MEC werd gezegd: “Bunt dat leu van de familie Flodder?”

“Prachtig was ook de kampioenswedstrijd in het eerste jaar tegen het tiende elftal van Longa ’30. Op het hoofdveld stuitte een bal via de paal en doellijn schuin het veld weer in. Scheidsrechter Frans “Datse” Roerdink wees gedecideerd naar de middenstip: doelpunt! Enorme trammelant brak uit, Longa wilde niet verder voetballen. Uiteindelijk konden we de wedstrijd uitspelen en pakten we de titel.”

Wie zijn de jongens op de foto?

Boven van links naar rechts:

Robert Kroekenstoel (‘Kroeki’): razendsnelle voorhoedespeler met enorm kromme benen. Was hovenier bij Grolsch en één van de weinige niet-studenten in het elftal. Is op enig moment voor de liefde vertrokken naar Nijmegen en woont nu in Vleuten bij Utrecht. Robert is facilitair medewerker bij een zorgcentrum, getrouwd en heeft twee zonen.

Wouter Boschker: woonde aan de Pagenhof, voorstopper, slimme jongen die nanotechnologie studeerde aan de universiteit in Twente. Hield van alternatieve muziek (new wave en punk). Voor zijn werk richting Utrecht vertrokken.

Marcel Migchielsen: verdediger, prima voetballer. Kon ook erg goed tafeltennissen en speelde zelfs op landelijk niveau. Werkte jarenlang in Den Bosch als afdelingsleider in een laboratorium.

Tom Hilderink (‘Tilly’): was één van de mindere voetballers. Speelde vaak maar een kwartiertje. Tijdens een wedstrijd in Hengevelde zei de tegenstander na een wissel binnen tien minuten dat je dan onmogelijk al moe kon zijn. Toch was het zo, hij was kapot. Tom is hypotheekadviseur bij de Hypotheekshop in Lichtenvoorde.

Arjan Stevens: keeper met beperkte kwaliteiten, die altijd honger had op zondagochtend. Kwam uit Eibergen en werd later opgevolgd door Wim Wiggers die veel beter kon keepen. Arjan werkt op de afdeling kredieten bij de Rabobank in Huissen en woont in Bemmel.

Niels Westerhof: zoon van Gerrit Westerhof. Speelde als middenvelder en hield daarbij zijn tenue mooi schoon. Heeft bedrijfseconomie gestudeerd in Groningen. Was lid van studentenvereniging RKSV Albertus Magnus aan de Vismarkt. Samen met wat spelers van Grol 14 ooit een vat bier gestolen bij concurrent Vindicat. Dat leidde tot veel ophef. Is na zijn studie via Amsterdam in Haarlem terecht gekomen.

Raymond Terhorst (‘Nellie’): zijn bijnaam is afkomstig van het nummer “Nellie the elephant” van The Toy Dolls. Tussen de dunne studentjes viel Raymond namelijk fors uit. Raymond is in Groenlo gebleven en woont op de Hartreize. Hij werkt in Winterswijk in de metaalindustrie. Hij is getrouwd en heeft een zoon.

Hans Nikkessen: was een dienende middenvelder en stond bekend als een heel aardige jongen. Hij was een talentvol handballer, voetballen deed hij erbij. Hij had een gehoorapparaat en soms deden de jongens alsof ze tegen hem aan het praten waren. Ze maakten geen geluid en dan begon Hans te draaien aan het apparaat. Hij snapte er niks meer van. Hans is verhuisd naar het zuiden van het land en fietst graag.

Han Hilderink: fungeerde dit jaar als leider/grensrechter. Speelde daarvoor in Grol 1 als back, maar moest door blessures een pas op de plaats maken. Han woont nog steeds in Groenlo, doet tegenwoordig aan wielrennen en zoon Siem speelt in Grol 2. Hij begeleidt asielzoekers naar werk.

Marc Daniël: zoon van Michael Daniël, voormalig worstenmaker uit Oostenrijk en eerste buitenlandse speler in Grol 1. Woonde aan de Molenaar in Groenlo en nu in Lichtenvoorde. Marc was leider van het elftal en voetbalde zelf niet. Hij is fiscalist bij een belastingkantoor in Borne. Hij heeft twee kinderen.

Onder van links naar rechts:

Bram Harbers: geen echte voetbalachtergrond. Was tijdens Grol 14 matroos op de Hare Majesteit Zuiderkruis, het tweede bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine. Was later jarenlang leider van Grol 3. Is nu eigenaar van Hoorspot, een bedrijf gespecialiseerd in hooroplossingen. Bram heeft twee kinderen en is getrouwd met Masja, dochter van wijlen “Witten Gunnewiek”.

Frank Heinsbroek: kwam oorspronkelijk uit Winterswijk. Zijn ouders zijn vroeg overleden. In Groenlo heeft zijn jongste zus hem in huis genomen. Hij studeerde een tijdje in Enschede en zat met een aantal jongens van Grol 14 op kamers in een studentenhuis. Frank verhuisde naar Tenerife en werkte in de business van timesharing (concepten met gedeeld eigenaarschap van een appartement). Na een aantal jaren keerde hij terug naar Groenlo en woonde een tijdje in de Kevelderstraat. Hij vertrok vervolgens voor korte tijd naar Rhodos. Heinsbroek is nu alweer geruime tijd als vastgoedadviseur en makelaar actief op het Spaanse eiland Mallorca. Frank is gescheiden en heeft twee kinderen.

Jan Herman Elfers: was een redelijke voetballer en kwam oorspronkelijk uit Enschede. Hij studeerde economie in Rotterdam. Hij is getrouwd met Ester Pillen en samen met haar runt hij Regiobank Pillen in Lichtenvoorde. Jan Herman traint nog een meisjesteam bij Longa ’30 waar ook zijn dochter in speelt. Jan Herman heeft een seizoenkaart van FC Twente.

Marc Rots: was spits in Grol 14. Voetbalt nog steeds bij het 45+ team en vervulde verschillende functies bij de jeugd van Grol. Is in Groenlo blijven wonen. Zoon Tiem voetbalt in Grol 1, zijn twee andere zonen, Daan en Mats, bij FC Twente. Marc werkt vanaf 1995 bij Party Rent in Bocholt en is daar logistiek manager.

Marcel Wamelink: was niet een echte voetballer, speelde voorin en had meer talent voor tennis en squash. Woont in een boerderij net buiten Lichtenvoorde.

Berend Jan Blanken: blonk niet uit op het veld. Oud Prins en oud schutterskoning. Dat lag hem beter. Is getrouwd met Wilmy te Brake en heeft twee kinderen. Jarenlang woonde Berend Jan in Amsterdam, maar nu in Bussum. Eigenaar van een jachthaven en werf in Amsterdam. Hij bouwt daar ook boten om.

Harold Blanken: was de onbetwiste aanvoerder van het gezelschap. Veel gekkigheid en ideeën begonnen bij hem. Had een enorme bewijsdrang en drive. Was ook DJ bij de Pauw. Na zijn studie in Nijmegen begon hij als copywriter bij een bureau in Amsterdam. Later richtte hij VillaVibes op, een reisorganisatie voor singles. Hij leerde hier ook zijn vrouw kennen. Hij woont nu in Arnhem en heeft twee kinderen.

Harald Huis in het Veld: was echt een hele slechte voetballer. Woonde in de straat bij de familie Hilderink en Blanken. Zijn ouders hadden een rijschool. Vaak ging één van de auto’s mee met Grol 14. Harald heeft wat gezondheidsproblemen gehad. Hij woont nu met zijn vrouw in Gemert. Hij heeft een eigen bedrijf in traprenovaties.

Liggend voor de groep:

Arjan Blanken: was wellicht de beste voetballer van Grol 14. Veel overzicht, technisch goed. Kon ook goed tafeltennissen. Studeerde psychologie. Woont nu in Lievelde. Schreef onlangs het boek ‘MijnWereldBaan’, een boek dat je helpt om die baan te vinden die je voldoening en energie geeft. Zoon Boris doet aan (inter)nationale motorcross en start dit jaar in de 500cc.

Dit was en is Grol 14. Het team is nog helemaal compleet! Niet alles is verteld, het verhaal is niet volledig en er kunnen wat kleine foutjes in zitten. Onzeker is of iedereen op de foto staat. Robert Zijdel en Rob Kolkman (verhuisd naar Spanje) hebben er ook in gespeeld. Na een paar jaar viel het team uit elkaar. Ze hebben enorm veel gelachen met elkaar. Tegenwoordig zou men zeggen: dit elftal maakte impact.