Siebe Lantink Grol 1 steunpilaar

12-04-2024

“We hebben een heel hecht team, ook buitenhet veld gaan veel jongens graag met elkaar om”

Bron: Clubblad 2024-1
Door: Ivo Tenten

Een paar jaar geleden is hij onder leiding van William Krabbenborg in coronatijd in alle stilte bij de eerste selectie aangesloten en inmiddels is hij al niet meer weg te denken uit de selectie. Siebe Lantink is inmiddels 24 jaar. Siebe woont bij zijn ouders Jos en Maria, veel en graag geziene gasten op het sportpark. Uiteraard om Siebe aan te moedigen, maar ook om naar Pien te kijken, de zus van Siebe, die ook veel voetbaltalent heeft en wekelijks schittert bij Grol/Longa G1.

“Familie is erg belangrijk voor me”, zo vertelt Siebe. “Thuis is een hele fijne basis voor mij, ik heb het thuis erg fijn. Mijn ouders zijn ontzettend behulpzaam naar iedereen en dat is ook wat ze aan mij hebben meegegeven. Mijn ouders steunen me in alles en komen, als het even kan, ook bij me kijken als ik moet voetballen, zowel uit als thuis. Mijn vriendin Jill gaat ook vaak mee kijken, samen met mijn ouders en als Pien thuis is gaat ze ook mee”. Jos vindt het ook super hoe de spelers van Grol 1 omgaan met Pien, zo vertelt hij, “Ze zijn altijd zo vriendelijk tegen Pien, dat vind ik echt geweldig.”

Volgens zijn ouders is Siebe een sociale, rustige en lieve jongen “maar ook heel standvastig”, vertelt Jos. “Wanneer Siebe zich ergens in vastbijt, dan lukt het hem ook. Hij maakt echt optimaal gebruik van zijn talenten.” Voor wat betreft zijn voetbalcapaciteiten voegt Jos nog toe, “Vroeger schoot hij zowel met links als rechts heel makkelijk, daar zie ik nu weinig meer van terug, dus dat mag hij nog wel verbeteren.”

Dat Siebe een sociale en behulpzame jongen is, blijkt ook uit zijn baan. “Ik werk 28 uur bij Anytime Fitness als instructeur en als personal trainer. De combinatie van sport en andere mensen helpen vind ik erg leuk”, vertelt Siebe. “Daarnaast volg ik een opleiding om mij verder te ontwikkelen als instructeur voor groepslessen. Anytime moedigt dat ook aan en betaalt zelfs mee aan mijn opleiding.”

En hoe mooi is het, als je van je hobby je werk kunt maken, want gevraagd naar zijn hobby’s vertelt Siebe dat hij graag leuke dingen doet met zijn vriendin Jill en met zijn vrienden, en daarnaast zijn voetbal en fitness zijn hobby’s.

Grol Jeugd

Als kleine jongen begon Siebe, zoals zoveel voetballers bij Grol, bij de F-pups op zaterdagochtend, onder leiding van Max de Vries senior. De familie De Vries, zo zal later blijken, is een soort van rode draad door zijn carrière als jeugdvoetballer bij Grol. Siebe heeft mooie herinneringen aan de jeugd. “Ik ben na de F-pups begonnen bij de F7, daarna door naar de F1, twee jaar in de E2 gespeeld en vervolgens eigenlijk ieder jaar in het selectieteam van mijn leeftijdscategorie. Vanaf de D1 is bijna altijd een Max de Vries mijn trainer geweest. In de D1 Max senior, in de C1 Max junior, in de B1 weer Max senior en in A1 was hij het eerste jaar weer mijn trainer.” Je kunt dus rustig zeggen dat de familie De Vries een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de voetballer Siebe Lantink.

Siebe heeft 3 keer mee mogen doen aan het Internationaal Marveld Toernooi, waar hij erg dankbaar voor is. “De eerste twee keer dat ik mee mocht doen was ik grotendeels geblesseerd en heb ik dus nauwelijks kunnen spelen. Het ene jaar helemaal niet, en het andere jaar bijna niet. Daarom heeft Max de Vries jr. mij toen gevraagd of ik als dispensatiespeler nog een keer mee zou willen doen. Dat wou ik zeker, in dat jaar heb ik alles kunnen spelen.”

LZV

“Ik heb ook nog een tijdje zaalvoetbal gespeeld bij LZV. LZV was op dat moment de top van het Nederlandse zaalvoetbal en ze probeerden ook een jong team op te zetten. Ik speelde daar onder andere samen met Jim Klein Gebbinck. Dit was een leuke tijd, maar het duurde maar kort. Het is nooit echt van de grond gekomen. Ik heb toen ook meegetraind met het eerste van LZV, dat was echt niet normaal, zo’n hoog niveau. Als bij ons op de training iemand een AKA-PANNA geeft , dan wordt er hard gelachen en gejuicht. Dat was bij die gasten de normaalste zaak van de wereld.”

Coronatrainingen

“Bij de senioren ben ik begonnen in Grol 2”, gaat Siebe verder. “Ik vond de overgang naar de senioren best zwaar. Vooral fysiek was het in het begin moeilijk voor mij. Door meer kracht te ontwikkelen kon ik mij sneller aanpassen, dat is erg belangrijk geweest. Toen corona uitbrak, speelde ik nog in Grol 2. Op een gegeven moment werd in 2021 een nieuwe regel van kracht op basis waarvan spelers van boven de 27 in groepjes van maximaal 4 mochten trainen, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar, terwijl spelers van onder de 27 wel weer normaal mochten trainen. Op dat moment werd ik door William Krabbenborg bij de groep gehaald, zodat hij beter kon trainen met de groep jongens van onder de 27. Ik heb me daar blijkbaar goed laten zien, want daarna ben ik bij de eerste selectie gebleven en ben ik niet meer weggegaan.” En zo heb je dus ook af en toe een beetje geluk nodig, om je carrière een klein duwtje in de rug te geven.

Kwaliteiten

Maar wat zijn dan de redenen dat William Krabbenborg Siebe er zo graag bijhaalde en dat hij het zo goed doet inmiddels bij Grol 1? “Ik denk dat mijn belangrijkste kwaliteiten als voetballer mijn goede dribbel en mijn loopvermogen zijn. Ik verzet ook veel verdedigend werk als aanvaller. Daarnaast ben ik behoorlijk snel en ben ik, denk ik, goed in combinatiespel”, zo zegt Siebe. Kwaliteiten die natuurlijk uitstekend passen bij de positie waarop hij graag speelt en waar hij ook meestal wordt opgesteld, als rechter aanvaller. “Dat is toch wel mijn favoriete positie inderdaad, maar ‘op 10’ spelen doe ik ook graag. Sowieso is het spelen op de rechterflank niet statisch. Er wordt van me verwacht dat ik veel beweeg en er wordt veel gerouleerd in het veld.”

Teamleider Frank Walterbos karakteriseert Siebe als een hele fijne jongen om mee te werken. “Sociaal, fanatiek en hij ligt erg goed in de groep”, aldus Frank, “Niet meer weg te denken uit de selectie.”

Doelstellingen

Voor wat betreft zijn persoonlijke doelstellingen is Siebe duidelijk: “Ik wil basisspeler blijven en gewoon zoveel mogelijk spelen.” Vader Jos wil graag dat Siebe er nog 1 doelstelling aan toevoegt. “Hij mag wel wat vaker bij Pien komen kijken op zaterdag”, aldus Jos. Daar kan ik het als schrijver en trainer van het G-team natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

Met het team is voor dit seizoen directe handhaving in de eerste klasse de doelstelling vertelt Siebe. “Het is heel belangrijk voor ons als team om ons te handhaven. We hebben een jong team. Ik hoop dat we deze groep zoveel mogelijk bij elkaar kunnen houden. We hebben een heel hecht team, ook buiten het veld gaan veel jongens graag met elkaar om. Dat is denk ik ook één van onze krachten. Handhaving zal ontzettend helpen bij de verdere ontwikkeling van alle spelers.”

Het willen handhaven blijkt inmiddels een flinke uitdaging, maar het zit er nog zeker in. Dit jaar degraderen namelijk 2 teams rechtstreeks uit de 1e klasse en de nummers 9 tot en met 11 moeten nacompetitie spelen, wat betekent dat de 8e plek of hoger het doel is voor Grol 1. Helaas is de wedstrijd tegen Sparta Enschede verloren gegaan met 3-5, werd het weekend daarop de derby van RKZVC gewonnen, maar werd thuis weer van naaste concurrent STEVO verloren. Het wordt dus nog een tijdje billen knijpen, maar met zo’n instelling kom je al een heel eind…we zullen zien en helpen het je hopen Siebe!