Informatie over de aanleg van kunstgras

19-11-2007

Beste leden,

 

Nu het gemeentebestuur van Oost Gelre heeft besloten om op de gemeentebegroting van 2008 een bedrag op te nemen voor de aanleg van een kunstgrasveld bij de sportvereniging ‘Grol’, is alles in een stroomversnelling geraakt en wordt er dientengevolge veel gesproken over het onderwerp kunstgras in het algemeen en over de plaats waar het kunstgras moet komen te liggen in het bijzonder.

 

Als bestuur hebben wij een unaniem standpunt ingenomen om met de gemeentelijke subsidie het hoofdveld op het sportpark ‘Den Elshof’ te voorzien van kunstgras.

De voorlopig eerste, maar desalniettemin niet onbelangrijke overwegingen/argumenten, die tot dit standpunt hebben geleid, zijn op de bij deze informatiebrief gevoegde bijlage vermeld.

 

Met betrekking tot het verdere communicatietraject over deze voor iedereen belangrijke aangelegenheid, kunnen wij u voorlopig het volgende meedelen:

 

1) De beslissing met betrekking tot de aanleg van kunstgras op het hoofdveld moet nog worden genomen. Hetgeen er reeds gepubliceerd is in de media, op de website van de S.V. Grol e.d. is alleen het standpunt van het bestuur. Als bestuur hebben wij namelijk gemeend om ten behoeve van de openheid, alsmede duidelijkheid ons (unanieme) standpunt naar buiten te brengen. Wanneer je dat niet doet (en dus daar in de ogen van de leden geheimzinnig over doet), wordt er al gauw binnen de vereniging (overigens terecht) geroepen: Maar wat is eigenlijk het standpunt van het bestuur?

2) Als een soort tussenschakel wordt er verder een commissie van aanbeveling ten aanzien van kunstgras op het hoofdveld samengesteld met daarin zo'n 50 leden (vertegenwoordigers van alle geledingen, zoals besturen, commissies, trainerskorps, alle selecties c.q. teams e.a.).

3) Door verschillende vertegenwoordigende geledingen binnen de club zullen er bovendien één of meerdere verenigingen worden bezocht, waar recentelijk het allernieuwste kunstgras is aangelegd. Ook is het de bedoeling dat er op dat kunstgras door Grolteams gevoetbald gaat worden.

4) Alvorens de definitieve beslissing wordt genomen, wordt er eerst nog een algemene ledenvergadering, dan wel een informatieavond voor alle belangstellende leden georganiseerd.

5) Zoals wij tijdens de op 1 oktober jl. gehouden algemene ledenvergadering hebben toegezegd, zullen wij al het mogelijke doen om u doorlopend over de voortgang te informeren.

 

Vertrouwende op uw medewerking!

 

Met vriendelijke groet,

 

Bestuur sportvereniging ‘Grol’,

 

 

 

Th.G.M. (Theo) Huijskes, voorzitter,        A.J.M. (Tonnie) Zieverink, secretaris.

 

 

BIJLAGE

Het hoofdveld op het sportpark ‘Den Elshof’ is al jaren toe aan een zeer grondige renovatiebeurt. Door het hoofdveld nu te voorzien van kunstgras worden er twee vliegen in één klap geslagen.

 

Als bestuur hebben wij reeds begin juli 2006 subsidie aangevraagd bij de gemeente Oost Gelre voor de hoognodige renovatie van het hoofdveld, waarbij (in het geval er ruimtelijk gezien geen mogelijkheid meer voorhanden is om het aantal natuurgrasvelden uit te breiden) de voorkeur uitgaat naar de aanleg van een kunstgrasveld.

Nu de gemeente Oost Gelre voornemens is om de subsidie daadwerkelijk toe te kennen, is het zeer goed denkbaar dat men daarbij zelf ook uitgaat van de aanleg van kunstgras op het hoofdveld. Wanneer wij nu een ander veld gaan voorzien van kunstgras, zou men extra subsidie moeten verlenen voor de renovatie van het hoofdveld.

 

Kunstgras op het hoofdveld betekent bewerkstelliging van een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit op het sportpark ‘Den Elshof’. Wanneer er nu 200 uur op jaarbasis van het hoofdveld gebruik wordt gemaakt, is dat straks circa 1200 uur. Er wordt derhalve een uitbreiding bewerkstelligd van circa 1000 uur en misschien nog wel meer.

Kunstgras aanleggen op bijvoorbeeld veld 3, heeft veel minder uitbreiding van de capaciteit tot gevolg.

 

Kunstgras op het hoofdveld houdt automatisch in dat er op de overige velden veel minder gespeeld en met name getraind zal worden.

De kwaliteit van de overige velden gaat derhalve zienderogen vooruit, hetgeen de kwaliteit van het totale sportcomplex ten goede komt.

 

Kunstgras op het hoofdveld betekent dat de vereniging het gehele jaar door, derhalve niet alleen in de zomer maar ook in de winter, de beschikking heeft over een hoofdveld waarop doorlopend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zowel gespeeld als getraind kan worden.

 

Kunstgras op het hoofdveld heeft een aanzienlijke versterking c.q. verbetering tot gevolg van de kwaliteit, het gehalte, de presentatie en de uitstraling van het sportpark ‘Den Elshof’. Daarbij dient alleen al gedacht te worden aan het spelen van avondwedstrijden bij licht op het hoofdveld.

 

Kunstgras op het hoofdveld heeft tot gevolg dat er tevens een totaal nieuwe en tevens erg moderne lichtinstallatie aangelegd c.q. geplaatst wordt.

Kunstgras aanleggen op een veld dat reeds voorzien is van verlichting, betekent dat de gemeente Oost Gelre de subsidie zal verminderen met de aanschaf- en aanlegkosten van een nieuwe verlichting.

Nieuwe verlichting op het hoofdveld betekent bovendien dat de vereniging straks naast de oefenhoek de beschikking heeft over maar liefst vier verlichte velden.

 

Het hoofdveld is toe aan een grondige onderhoudsbeurt (renovatie).

Kosten circa € 60.000,00 (excl. btw), waarbij aangetekend dient te worden dat er bij een dergelijke aanpak (incl. nieuwe drainage en nieuwe grasmat) circa acht tot twaalf maanden geen gebruik kan worden gemaakt van dit veld.

Dit is voor de voetbalvereniging S.V. Grol onacceptabel.

 

Het hoofdveld inrichten als kunstgrasveld (naar het voorbeeld van:

FC Volendam of FC Omniworld), betekent dat daarmee tevens de mogelijkheid in huis wordt gehaald om grote wedstrijden (bijvoorbeeld FC Twente - De Graafschap om de Grolsch-bokaal) en andere grote evenementen op het sportpark ‘Den Elshof’ te organiseren.

Dit soort wedstrijden en evenementen kun je vergeten wanneer je van bijvoorbeeld veld 3 een kunstgrasveld gaat maken.

 

Het hoofdveld inrichten als kunstgrasveld heeft vele mogelijkheden in niet alleen de wintermaanden, maar zeker ook in de zomermaanden tot gevolg.

Wat te denken van bijvoorbeeld zomeravondvoetbal, toernooien zeven tegen zeven voor de jeugd, bedrijfs- of buurtvoetbal, andersoortige activiteiten en/of evenementen, waarbij het tevens een mogelijkheid is om (bij activiteiten buiten het voetbal om) een terras in te richten nabij de entree van het sportcomplex en bij de toegang tot het Sportcafé.

 

Kunstgras op het hoofdveld betekent dat de hoofdmacht van de vereniging: Grol 1 en andere belangrijke selectieteams altijd onder dezelfde omstandigheden kunnen trainen en hun thuiswedstrijden kunnen spelen.

Wanneer er gekozen zou worden voor een ander veld, traint bijvoorbeeld Grol 1 altijd op kunstgras en zou het de thuiswedstrijden op natuurgras moeten spelen.

Wanneer in zo’n situatie Grol 1 ook op natuurgras zou willen trainen, wordt het kunstgras niet maximaal benut en worden de overige natuurgrasvelden toch nog weer (te) zwaar belast.

Aangezien steeds meer amateurclubs kiezen voor kunstgras op het hoofdveld, zullen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid ook steeds meer uitwedstrijden op kunstgras worden gespeeld.

 

Met kunstgras op het hoofdveld wordt niet alleen een veel grotere opkomst bij trainingen bewerkstelligd, ook bestaat er de mogelijkheid om voor met name de selectieteams bij zowel de junioren als de senioren extra trainingen in te lassen.

Het gevolg daarvan is weer dat het aantal leden bij vooral de jeugd verder zal toenemen en dat er betere voetbalprestaties geleverd kunnen worden, anders gezegd: dit zal met name de totale kwaliteit van het voetbal ten goede komen.

Ook bij vooral de recreatieve seniorenvoetballers zal er veel meer animo gaan ontstaan om te gaan trainen.

 

Kunstgras op het hoofdveld betekent dat er als gevolg van de grote afmeting door 6 E- of F-teams tegelijkertijd op getraind kan worden, terwijl dit bij kunstgras op een ander veld beperkt blijft tot circa 4 teams.

 

In de winterperiode is de toestand van het hoofdveld vaak bepalend voor afgelasting op het gehele sportcomplex.

Als gevolg van de aanleg van kunstgras op het hoofdveld zullen er derhalve veel minder ergernissen en discussie ontstaan over het afgelasten van wedstrijden.

Met een kunstgrasveld moet er (in het geval er geen algehele afgelasting door de KNVB plaatsvindt) namelijk sowieso altijd op het hoofdveld gevoetbald worden.

Dit zal tot gevolg hebben dat ook andere velden ‘sneller’ goedgekeurd worden.

 

Wanneer er kunstgras op bijvoorbeeld veld 3 aangelegd wordt, zullen aansprekende wedstrijden van bijvoorbeeld Grol 1, Grol 2, Grol A1, Grol B1, Grol C1 enzovoorts bij afkeuring van het hoofdveld verplaatst moeten worden naar veld 3, omdat daar dus kunstgras ligt en omdat er in een dergelijke situatie daar gevoetbald moet worden.

Een competitiewedstrijd van met name selectieteams op een ‘achteraf veld’ spreekt toch niemand aan.

 

Wanneer het hoofdveld wordt voorzien van kunstgras, krijgen de leden, supporters, toeschouwers e.a. tevens extra faciliteiten aangeboden.

Zo kunnen ouders, begeleiders en andere belangstellenden van jeugdleden (met name pupillen) op de tribune plaats nemen om bijvoorbeeld trainingen en wedstrijden te bekijken.

 

Het hoofdveld inrichten als kunstgrasveld heeft een fors financieel gewin voor de vereniging tot gevolg en dit in de breedste zin van het woord (besparing op onderhoudskosten, organisatie grote wedstrijden, verhuren sportcomplex voor grote en bijzondere evenementen enzovoorts).