Hoe de Groljeugd het WK in Qatar beleeft?

10-02-2023

Het is al weer een tijdje geleden, maar toch willen we deze leuke sfeer reportage gepubliceerd in clubblad 4 van 2022 nog even delen.

Bron: Clubblad 2022-4
Door: Ronald Buesink

Het zal iedereen niet ontgaan zijn dat er nog wel veel ophef is geweest over het WK voetbal in Qatar. En mijns inziens ook wel terecht. Er hing een waas van geheimzinnigheid rond de stemming, die vermoedens van omkoping voedde in de media. Na een onderzoek van twee jaar verklaarde het ethisch comité van wereldvoetbalorganisatie FIFA de beschuldigingen van corruptie bij de toekenning aan Qatar ongegrond. Terwijl 16 van de 22 aanwezige bestuursleden betrokken waren of zijn onderzocht vanwege corruptie of wanpraktijken. Hoewel Qatar blijft ontkennen dat het stemmen heeft gekocht, blijkt uit meerdere onderzoeken dat er wel degelijk FIFA-leden uit diverse landen zijn omgekocht. Maar goed het WK vindt plaats en Nederland heeft zich hiervoor gekwalificeerd. Dus of je er nu wel of niet mee eens bent, de jongste jeugd van de Grol ging samen voetbal kijken en er een leuk feest van maken. Zonder politieke insteek. Voetbal zoals voetbal bedoeld is.

Dat gebeurde ook bij leider Wouter Scharenborg. Hij had zijn volledige team en begeleiding bij hem thuis uitgenodigd in zijn pas geopende mancave. Hoe beleefde Wouter en zijn jongens dit voetbalfeest?

Eindelijk was het dan zo ver. De start van een omstreden WK in Qatar, waarbij ons Oranje op de 2e speeldag mocht aantreden tegen Senegal. De aftrap was reeds om 17 uur en daarmee erg vroeg. Een voordeel van dit vroege tijdstip is dat de jongste jeugd ook kan kijken, voordat ze naar bed moeten. Zo is het enkele weken voorafgaand dan ook begonnen met een overleg resulterend in een uitnodiging voor JO10-1 & 2 om voetbal te komen kijken in het oranje café aan de Oude Aaltenseweg. De animo was dan ook overweldigend en iedereen die kon, was ook aanwezig. Vooraf is een voetbalpoule opgezet en ook was er een prijs voor diegene die het mooist verkleed komt. Iedereen was dan ook verkleed met oranje capes, petjes, mutsen, shawls, shirts, enz. en zelfs de schoenen waren door een enkeling oranje geschilderd. Ook aan schmink ontbrak het niet. Kortom het was enorm lastig voor de jury om te bepalen wie er het mooist verkleed was. Ook de voetbalpoule is massaal ingevuld met uiteenlopende uitslagen en gelukkig ook een juiste voorspelling. De 0-2 voor Nederland was goed voorspeld door een Feyenoord en Twente fan uit de staf, terwijl de goals door een PSV-er en Ajacied zijn gescoord. De jury heeft uiteindelijk besloten dat Dex van iedereen het mooist verkleed was.

Rond half 5 kwamen de eerste Oranjefans binnen en daarna stroomde het ook al gauw helemaal vol. Net voor het eerste fluitsignaal kwamen de patatjes binnen en hebben we met zijn allen lekker gegeten. Dus aan de meeste voorwaarden voor een gezellige avond was voldaan met voetbal op de buis, oranje verklede aanhangers, “aardappels”, drinken, waarbij in dit oranje huis ook gewoon bier werd geschonken (voor de begeleiding) en dat beloofde dus een mooie happening te worden. Al was het voetbal niet bijzonder best en dat is voor de 1e wedstrijd vol spanning mogelijk ook niet het belangrijkste, iedereen genoot er zeer zeker van. Gelukkig was ons Nederlands elftal in staat om 2x te scoren zonder tegendoelpunten te incasseren en zo de belangrijke 3 punten binnen te slepen. Tijdens de 1e kop goal door Cody Gakpo was het al feest en tijdens de bevrijdende 0-2 door Klaassen vloog de confetti door de lucht. Het confetti kanon welke Djusten had meegenomen was bevatte genoeg confetti voor de hele ruimte en zelfs de nok op ca. 7m werd geraakt.

Een spanningsboog van 2x 45 minuten, nog even los van de lange blessuretijd, blijkt voor de meesten nog vrij lang. Echter tikkertje, salto’s draaien, verstoppertje en voetballen buiten (in het donker) biedt uitkomst. Een beetje energie zit er dus zeker wel in.

De jongens beleven een geweldige 1e seizoenshelft. Een kampioenschap voor bijna de gehele JO10 jeugd in het eerste kwart en een daaropvolgende promotie/indeling in de 1e klasse waarin het tussen JO10-1 en JO10-2 ongeveer gelijk op gaat. Met nog 3 wedstrijden te spelen is een 2e kampioenschap wederom mogelijk, maar bovenal is het plezier volop aanwezig. T.a.v. het Nederlands elftal een prachtige uitslag zonder geweldig voetbal. Laten we hopen dat ze in het toernooi groeien en tijdens de 7e wedstrijd pieken. Dit lezende is duidelijk dat de jongens een geweldige middag hebben gehad. Zij kunnen sport en politiek heel goed gescheiden zien. En lekker genieten van het spelletje en alles wat daarbij hoort. Op sociale media zag ik dat er nog meer jeugdteams samen voetbal hebben gekeken. En dat is alleen maar toe te juichen. Op het moment van schrijven heeft Nederland met matig spel de groepsfase overleefd en heeft het in de achtste finale de Verenigde Staten verslagen. In de kwartfinale wacht ons Argentinië. Een tegenstander waartegen we in het verleden best veel succes hebben gehad. En voor de echte voetballiefhebbers te hopen dat de uitspraak van koning Louis “We worden wereldkampioen” realiteit wordt.

Toch mag niet onvermeld blijven dat dit een veelbesproken WK is waar veel is misgegaan en dat blijkt wel uit de koppen van volgende artikelen.

Oranjekoorts is ver te zoeken: “Thuis kijken met de rolluiken dicht”;  Meerderheid wil geen reclame van hun supermarkt: “Je moet de ballen hebben er niks mee te doen”; “Massaal juichend dit WK kijken is ongepast” helft vindt dat er geen grote schermen geplaatst moeten worden dit WK. Meerderheid wil niet dat kabinet en koning naar Qatar gaan, ruim de helft will geen Nederlands elftal op WK.

Maar nu de echte finales beginnen mogen we toch wel concluderen dat het in Nederland toch weer begint te leven. De kroegen stromen weer vol. In huiskamers wordt weer samen voetbal gekeken. Concerten, theaters, festivals worden geannuleerd. Het voetbal is weer springlevend en de politiek wordt weer voor even naar de achtergrond verdrongen.