Bestuurstaal Juni 2022

12-08-2022

Ook gepubliceerd in clubblad 2 van 2022.

Door: Hans Scheinck

De vorige bestuurstaal in december 2021 begon met de constatering dat we ons weer in een gedeeltelijke corona lockdown bevonden. Gelukkig zijn we daar op tijd weer uitgekomen om toch de competitie af te maken. Het was een erg succesvol voetbaljaar voor Grol. Er waren geen degradaties en veel kampioenschappen. Onze jeugdteams spelen ook volgend seizoen op landelijk niveau. De seniorenteams hebben het ook goed gedaan waarbij de promotie van Grol 2 naar de reserve hoofdklasse er extra uitsprong. Volgende seizoen zijn er zelfs 4 selectie-elftallen bij de senioren (Grol 1 tot en met 4). Zoveel talent zit er op dit moment in de club. Het resultaat van een jarenlang proces om de focus bij Grol meer op ‘voetbal’ te leggen. Zonder het sociale en gezellige kenmerk van de vereniging tekort te doen. We kunnen trots de zomer in.

1. Het leden aantal bij Grol blijft stabiel rond de 1.400.  We gaan wel een wervingsactie voor meer ondersteunende leden houden.

2. Die nieuwe ondersteunende leden gaan we zoeken in de categorie ouders van onze pupillen tot en met 11 jaar.

3. De financiën van Grol hebben de coronacrisis goed doorstaan. De leden hebben keurig hun contributie betaald (53% van de inkomsten) en de sponsoren hebben stipt de facturen van de sponsoring betaald (35% van de inkomsten). Een geweldig bewijs van de ‘verbinding met elkaar’.

4. De Business Club Gol (BCG) en het Commercieel Team Grol (CTG) gaan nog meer  samenwerken om sponsoren te binden en een aantrekkelijk sponsoraanbod te doen.

5. De gemeente geeft een gratis sportpas uit om mensen meer aan het sporten te krijgen. De sportpas geeft recht op kennismaking met een zelf gekozen sport. Grol doet hieraan mee. De sportpas is voor jongeren en ouderen.

6. In 2016 hebben we een verenigingsenquête gehouden om de tevredenheid onder de leden te meten. Zo’n enquête gaan we herhalen in 2023.

7. In het nieuwe seizoen gaan we met zo’n 65 teams deelnemen aan de competities. Waarvan 35 bij de jeugd en 30 bij de senioren. Nog steeds een erg hoog aantal voor een voetbalclub in een plaats met 10.000 inwoners.

8. Door zoveel teams wordt het aantal verenigingsscheidsrechters een echte uitdaging. We zijn er niet meer ver vanaf dat seniorenteams verplicht een scheidsrechter moeten leveren een paar keer per seizoen. Daarnaast gaan we spelers uit de juniorenteams die een wedstrijd fluiten bij een lager team een vergoeding van € 10,- per wedstrijd geven.

9. Op voorstel van het voetbalbestuur is er een visie Meiden- en Vrouwenvoetbal Grol vastgesteld voor de komende jaren.

10. Het G-team Longa/Grol heeft goud gewonnen op de nationale Special Olympics die gehouden werden in Twente. Een geweldige prestatie.

11. De keepersopleiding bij Grol wordt op een nog hoger niveau gebracht. Daarbij is het de bedoeling om talenten eerder in beeld te krijgen.

12. Op landelijk niveau zie je een grote verschuiving van verenigingen van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. In de Achterhoek is dit maar zeer beperkt. 

13. Landelijk is de indeling van de competities de laatste jaren door die verschuiving scheef getrokken. De KNVB wil de indeling van ‘boven naar onder’ (de voetbal piramide) recht trekken. Dit moet gepaard gaan met versterkte degradaties, twee seizoenen achter elkaar. De Grol heeft daartegen geprotesteerd. Het degradatiespook heeft altijd een slechte invloed op de sfeer in een vereniging. Het voorstel van Grol is om dit anders aan te pakken, namelijk omgekeerd, met versterkte promoties.

14. Bij Grol komen door de kunstgrasvelden nog nauwelijks afgelastingen van wedstrijden voor. Moet er toch afgelast worden, dan gaat dit in het komend seizoen bij thuiswedstrijden eerder gebeuren. Op vrijdag wordt bepaald of een wedstrijd op zaterdag is afgelast en op zaterdag wordt bepaald of een wedstrijd op zondag is afgelast.

15. Het Jeugdzorg Team van de gemeente en de jeugdcommissie van Grol gaan nauwer met elkaar samenwerken. Om eventuele problemen bij kinderen eerder te signaleren en aan te pakken. De leeftijdscoördinatoren bij de jeugd van de Grol krijgen daarbij een spilfunctie.

16. De voetbalverenigingen in Oost Gelre hebben gezamenlijk een Protocol Gezonde leefstijl en Veilige sportomgeving vastgesteld. Deze woorden zeggen alles over waar de verenigingen voor willen staan. De toepassing in elke vereniging start in het nieuwe seizoen.

17. Die voetbalverenigingen hebben nog veel meer met elkaar afgesproken. Er zijn vier clusters gevormd die nog meer met elkaar gaan samenwerken. In het jeugdvoetbal maar ook bij het gezamenlijk gebruik van de accommodatie, het oplossen van het scheidsrechtertekort en de opzet van het meiden- en vrouwenvoetbal. Die vier clusters zijn HMC/RKZVC, KSV/Erix, Longa en Grol. Vios Beltrum is uitgenodigd deel te nemen aan het cluster Grol. Beltrum ligt in de gemeente Berkelland maar iedereen vond Vios een logische partner gezien de afstand tussen Beltrum en Groenlo. Het heel heldere uitgangspunt voor de toekomst is als volgt samen te vatten. De jeugdteams en de vrouwen voetballen per cluster en de mannen senioren voetballen ‘onder de eigen toren’.

18. Over vrouwenvoetbal gesproken. Als jonge spelers overstappen naar een club in het betaald voetbal en daar een contract krijgen, krijgt de amateurvereniging een opleidingsvergoeding. In de reglementen van de KNVB is bepaald dat dit niet voor speelster geldt! De Grol gaat de KNVB melden dat dit niet meer van deze tijd is. Dan zeggen we het nog netjes.

19. Er leven op dit moment zo’n 70 Oekraïnse vluchtelingen in Groenlo. De Grol heeft bij het begeleidingsteam van deze mensen aangegeven dat ze op elk moment van de dag ons sportpark gratis mogen gebruiken.

20. In de coronaperiode en daarna heeft de woensdaggroep gewoon verder gewerkt aan het onderhoud en de uitbreiding van de accommodatie. De nieuwe extra kledingruimte is opgeleverd. De opslag van ingezameld oud ijzer gebeurt nu in een nieuwe, aparte ruimte. De opstelplaatsen voor de kleine doelen zijn verhard en op bepaalde plekken uitgebreid. Er is een afdak gekomen voor veldmaterialen. Er zijn meters kabel gelegd voor de laadpalen waarvoor de bestrating moest worden open gelegd en weer gedicht. Het kunstgrasveld Wilgenpark is gereed gekomen waarbij de beplanting erom heen is vernieuwd en uitgebreid. Daarnaast ging het gewone onderhoud gewoon door!

21. Een grote wens is nog de tribunestoeltjes -zeker gedeeltelijk- te vervangen. Ze zijn verkleurd of versleten. We gaan proberen via de actie Rabo Club Support in het najaar een eerste bedrag bij elkaar te krijgen.

22. Elke week werken er twee mensen met een beperking een halve dag op het sportpark. Ze zijn in dienst bij Fijnder, het werkleerbedrijf op de Laarberg. De Grol betaalt daarvoor een vergoeding. Duurzame inzetbaarheid van mensen hoort ook bij Grol.

23. In de avonduren is de controle op het gebruik van de kleedkamers en het afsluiten van de gebouwen geregeld. In de laatste ledenvergadering is daar intensief over gesproken. Er is een parkbeheer-groep gevormd met vijf mensen. Deze groep krijgt hiervoor een vergoeding per maand van € 120,- als groep.   

24. De besparing op de stroomkosten door de nieuwe LED-verlichting wordt duidelijk. Over het jaar 2021 is een besparing van € 10.000,- gerealiseerd. Helaas zullen we dit bedrag moeten reserveren voor de zeer grote stijging van de energielasten in 2022.

25. Het archief van Grol is top voor een voetbalvereniging. Het is nog een papieren archief en dat houden we nog tot zeker 2030 zo. Intussen gaan we daarnaast bepaalde documenten vanaf seizoen 2018-2019 ook digitaal opslaan. Bijvoorbeeld de jaarverslagen, de notulen van de ledenvergadering en de competitie-indelingen.

26. Bij thuiswedstrijden van Grol 1 kan nu ook digitaal betaald worden door een QR-code te scannen op je eigen telefoon. De meeste mensen hebben tegenwoordig eerder de mobiele telefoon bij zich dan contant geld. Natuurlijk kan er nog steeds contant betaald worden.

27. Het algemeen bestuur gaat de bestuurlijke structuur evalueren. Die nieuwe structuur is een paar jaar geleden ingevoerd. Met een algemeen bestuur, een voetbalbestuur, een accommodatiebestuur (SEAG), een organisatiebestuur en sinds vorig jaar een bestuur gezondheid en gedrag. De evaluatie vindt plaats met een deskundige vanuit het sportplatform ‘Achterhoek in beweging’’. De kosten van de deskundige worden door de Rabobank betaald.

28. Het algemeen bestuur heeft zich laten bijscholen op voetbaltechnisch vlak. Een selectietrainer heeft de spelprincipes bij de Grol uitgelegd. De principes zijn opgebouwd via de lijnen fysiek, mentaal, techniek en tactiek.

29. Het sportpark is in de zomer open. Wel worden er sluitingstijden gehanteerd en hierop zal worden toegezien door de BOA’s van de gemeente en de politie. Ook zal er cameratoezicht worden toegepast.

30. Het groen en de bomen langs de Oude Winterswijkseweg staan er belabberd bij. In een buurtbijeenkomst heeft de gemeente toegezegd dat er een plan wordt gemaakt om het groen en de bomen te vervangen. De verkeersveiligheid wordt nader bekeken. Er is geld beschikbaar vanuit de gemeente. Uitvoering zal op zijn vroegst in het najaar of volgend voorjaar plaatsvinden.