Jaarverslag seizoen 2006 - 2007

03-10-2007

1)         INLEIDING

In dit jaarverslag willen wij samen met u terugkijken op het afgelopen seizoen. Het was een jaar waarin ontzettend veel gebeurde bij onze prachtige vereniging S.V. Grol. Er zijn heel veel positieve, verheugende zaken te melden, maar helaas kregen wij ook te maken met een aantal negatieve gebeurtenissen. Teleurstellingen is wellicht beter uitgedrukt. In dit verslag zetten wij al die feiten voor u nog eens op een rijtje. Gaat u er maar weer eens goed voor zitten.

 

SENIOREN

André Simmelink uit  Doetinchem werd in het seizoen 2006 - 2007 de nieuwe hoofdtrainer van Grol 1. Dit seizoen betekende voor Grol 1 na ruim 10 jaar een hernieuwd optreden in de 2e klasse. De sportieve uitdaging was om goed te presteren en om in de Twentse 2e klasse J te overleven. De eerste seizoenshelft begon echter moeizaam, maar het herstel kwam na de winter. De twee gewonnen wedstrijden in het Paasweekend, betekende voor ons vlaggenschip een stijging met stip op de ranglijst en uiteindelijk handhaving in de 2e klasse. Met een prachtige vierde positie op de ranglijst werd zelfs geschiedenis geschreven. Het was de hoogste klassering ooit. Vooral de inbreng van onze talentvolle jeugd in het team was positief te noemen.

 

Grol 2, getraind en gecoacht door Rik Gockel, kende eveneens een moeizame start, maar langzaam maar zeker kwam er herstel en door een uitstekende eindsprint wist Grol 2 zelfs een periodetitel in de wacht te slepen. Men handhaafde zich in de reserve 1e klasse.

Grol 3, onder leiding van Holger Braun, had een zeer moeilijk jaar in de reserve 2e klasse. De selectie bleek te smal en degradatie was helaas onafwendbaar.

 

Het recreatieve gedeelte bij de senioren bestond dit seizoen uit 9 teams, waaronder 2 zaterdagteams. De goede sfeer en zelfredzaamheid zijn bekend binnen de recreatieve afdeling. Ondanks een te vroeg trainingstijdstip op de donderdagavond was de opkomst over het algemeen goed. Op de woensdagavond was er zelfs een tweede trainingsmogelijkheid.

Grol 8 wist in een zinderende wedstrijd en onder grote publieke belangstelling het kampioenschap in de wacht te slepen. Daarnaast wist Grol 7 de bekerfinale te halen. De mannen van Henk Porskamp wisten in de finale tegen Veluwezoom het karwei helaas niet te klaren. De prestatie blijft desalniettemin voortreffelijk.

 

Binnen de afdeling zaalvoetbal waren vier mannenteams en 1 damesteam actief. Er konden helaas geen kampioenschappen gevierd worden. Grol 2 en de dames wisten in respectievelijk een 2e en 3e plaats te bemachtigen. Bij Grol 1 waren er problemen met de personele invulling van het team, wat er toe heeft geleid dat dit team zich voor het seizoen 2007-2008 uit de competitie heeft teruggetrokken. Alle teams hebben overigens hun competities op een leuke manier kunnen spelen.

 

Er werden twee scheidsrechtersbijeenkomsten georganiseerd om de (spelende)leden binnen de recreatieve afdeling als clubscheidsrechter op te leiden en/of enthousiast te maken voor het scheidsrechtersvak. De aanwezige leden waren erg enthousiast en deze bijeenkomsten krijgen komend seizoen zeker een vervolg.

Bij de sportverkiezing in de gemeente Oost Gelre werd Grol 1 uitgeroepen tot “sportploeg van het jaar”. De uitverkiezing werd op Koninginnedag in hartje Lichtenvoorde, in het hol van de leeuw dus bekend gemaakt. Mooier kan niet !

 

Sportief gezien was het seizoen 2006 – 2007 succesvol te noemen. De afsluiting van het seizoen werd echter overschaduwd door een ontzettend vervelende affaire rond Grol 1. Aanleiding hiertoe was een niet meer te repareren vertrouwensbreuk, ontstaan tussen enerzijds de trainer en anderzijds een groot gedeelte van de selectie. Diverse pogingen van het bestuur om zowel trainer als spelers binnenboord te houden bleek een onmogelijke missie te zijn. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het besluit van het bestuur om het contract met hoofdtrainer Andre Simmelink met ingang van 1 juli 2007 te ontbinden.  

Het bestuur is vervolgens met spoed op zoek gegaan naar een nieuwe hoofdtrainer. Zeer content zijn wij met de aanstelling van Henry Golstein, met wie wij een verbintenis zijn aangegaan voor het seizoen 2007 – 2008.

 

JEUGD

Bij de jeugdafdeling waren het afgelopen seizoen ruim 400 jeugdleden actief. Er hebben 9 juniorenteams deelgenomen aan de competitie. Bij de pupillen zijn we gestart met 22 teams. Daarnaast was er de “zaterdagochtendselectie”. Een groep nieuwe pupillen van doorgaans 5 jaar oud, dat zich ook dit seizoen weer sterk heeft uitgebreid. In het voorjaar van 2007 werden er dan ook twee F-teams toegevoegd, waardoor het totaal aantal jeugdteams in het afgelopen voorjaar 33 bedroeg. 

Uiteraard kan dit grote aantal jeugdspelers niet voetballen zonder de steun en begeleiding van een groot aantal vrijwilligers. Dit seizoen zijn meer dan 100 leiders en/of trainers en 10 scheidsrechters actief geweest om dit alles mogelijk te maken. Zij hebben dit hele seizoen in weer en wind en bij voor- en tegenspoed klaar gestaan voor onze jeugd. Wij prijzen ons dan ook gelukkig met dit grote aantal vrijwilligers.

 

Prestatief gezien heeft de jeugd van onze vereniging zich het afgelopen seizoen weer goed laten gelden. Er waren weer een aantal kampioenen te begroeten. Grol D1 behaalde in de 2e klasse het lang verwachte kampioenschap en promoveerde daardoor naar de 1e klasse. In de najaarscompetitie wisten Grol D2 en Grol D3 de eerste plek te veroveren. Een prestatie die beide teams ook in de voorjaarscompetitie wisten te leveren. In de voorjaarscompetitie kon ook Grol E5 de kampioenschapvlag hijsen.

Een bijzondere prestatie leverde dit seizoen Grol C2. Zij wisten als enige team van onze vereniging de KNVB-beker in de wacht te slepen. Een formidabele prestatie, omdat moest worden afgerekend met teams die een klasse hoger voetbalden. Vanaf deze plek feliciteren wij alle spelers en begeleiders van onze kampioenen nogmaals van harte met het bereikte resultaat.

 

Naast de hiervoor genoemde kampioenschappen was er helaas ook sprake van een degradatie. Grol A1 kwam na 26 gespeelde wedstrijden niet verder dan 9 punten en degradeerde daardoor naar de 1e klasse.

 

 

 

ORGANISATIE

De S.V. Grol kenmerkt zich door een goede organisatie. Het hoofdbestuur, jeugd-bestuur en bestuur senioren evenals de diverse commissies binnen onze vereniging verzetten allen op vrijwillige basis ontzettend veel werk. Deze besturen en commissies zorgen ervoor dat de randvoorwaarden zijn geregeld, dat het kader zo goed mogelijk wordt gefaciliteerd  en dat onze actieve leden, zowel jeugd als senioren, hun favoriete spelletje kunnen blijven spelen op een prima onderhouden accommodatie.  

Er zijn vanzelfsprekend altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Wij kunnen echter niet alles tegelijk aanpakken, er dienen prioriteiten gesteld te worden. Vandaar dat wij als hoofdbestuur voor het seizoen 2006 – 2007 een aantal speerpunten benoemd hebben. Samenvattend hierbij per speerpunt de stand van zaken:

 

Verdere uitbreiding en actualisering van de website

Het beheren van de website is een continue proces. De beheergroep website, bestaande uit Marco Frank, Tonnie Zieverink, Marcel Houwer, Eddie van Melis en Jeroen Sprenkeler is daar dan ook continue mee bezig. Er zijn vanzelfsprekend altijd zaken die verbeterd kunnen worden, maar in vergelijking met andere amateurverenigingen beschikt de S.V. Grol over een kwalitatief goede website. Met name het item Nieuws, het afgelopen seizoen gecategoriseerd in Algemeen, Wedstrijdinformatie, Nieuws van de voorzitter en Nieuws van de bestuurstafel, loopt voortreffelijk. Al met al een prima medium voor onze leden maar zeer zeker ook voor mensen buiten de vereniging. 

 

Renovatie en modernisering kleedkamers 1 en 2

De renovatie van de kleedkamers 1 en 2 onder de tribune heeft nog niet plaatsge-vonden. Er is al wel een eerste ontwerpplan beschikbaar, maar tot realisatie is het nog niet gekomen. Dit speerpunt blijft dus van kracht voor het komende seizoen. Wij hopen dan wèl de financiële middelen te hebben voor de renovatie van deze kleedkamers. De doelstelling is om de verbouw in 2008 te laten plaatsvinden, wel of niet gelijktijdig met de renovatie van ons hoofdveld.

 

Bouw loods wagenbouw annex opbergruimte

Ook aan deze wens hebben wij nog geen invulling kunnen geven. Er hebben wel enkele oriënterende gesprekken plaatsgevonden, net als bij het vorenstaande speerpunt, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Thans wordt onderzocht of de bouw van deze ruimte gelijktijdig zou kunnen plaatsvinden met de verbouwing en modernisering van de kleedkamers 1 en 2.

 

Verdere herstructurering technische zaken (opleiding en vorming)

Twee seizoenen terug werd een belangrijke eerste stap gezet ter verbetering van de technische opleiding binnen onze club. Jos Porskamp werd aangesteld als Technisch Coördinator Jeugdopleiding. Met hem werd een contract voor 5 jaar afgesloten. Samen met hem werden elf doelstellingen geformuleerd. Zo diende hij een programma te differentiëren naar klasse evenals prestatief versus recreatief en dat programma toe te passen bij de betrokken teams. Tevens is hem gevraagd om een scoutingsysteem op te zetten en een selectiebeleid uit te werken. Ook het vormen van een technische commissie was één van zijn belangrijkste actiepunten. 

 

 

Aan het einde van het seizoen 2006 – 2007 heeft een evaluatie plaatsgevonden en gezamenlijk kwamen wij tot de conclusie dat er de afgelopen twee jaar al diverse vorderingen zijn gemaakt. Wij noemen u de belangrijkste:

Er is een trainersoverleg. Zo’n 6 x per jaar komen de trainers van de selectieteams bij de jeugd bijeen ter afstemming van de oefenstof, het bespreken van individuele spelers evenals overige voetbaltechnische zaken.  

Er is een scoutingcommissie actief, bestaande uit een groep ex-voetballers en/ of vrijwilligers binnen de club die de spelers wekelijks volgen. Gedurende het seizoen komen zij enkele keren bijeen om individuele spelers en hun kwaliteiten te bespreken. Dit alles zal uiteindelijk ten goede moeten komen aan het selectiebeleid.

Er worden elk seizoen interne trainerscursussen verzorgd voor ons jeugd-leiderskorps. Naast aandacht voor onze spelers is er dus ook steeds meer oog voor deskundigheidsbevordering van ons kader. Een zeer goede en belangrijke ontwikkeling is, dat het komende seizoen twee mensen van de club de cursus Trainer Coach II en vijf jeugdleiders de cursus Trainer Coach III bij de KNVB gaan doen. Dit alles op kosten van de S.V. Grol. Op deze manier hopen wij steeds meer gekwalificeerd kader bij onze jeugd in te zetten. Uiteindelijk zal dat zijn vruchten af moeten werpen en zullen onze jeugdspelers op een kwalitatief hoger niveau moeten kunnen functioneren.

 

Aanpak en renovatie van hoofdveld

Renovatie van ons hoofdveld staat al jaren op ons wensenlijstje. Op het oog ziet ons hoofdveld er redelijk goed uit, maar dat is schijn. Het hoofdveld is daadwerkelijk toe aan een nieuwe grasmat. Onze onderhandelingen met het gemeentebestuur van Oost Gelre verkeren in een zeer vergevorderd stadium. Daarover straks meer.

 

Vernieuwing verenigingsstatuten en huishoudelijk reglement

Wij spelen al jaren met de gedachten om onze verenigingsstatuten en het huishoudelijk reglement aan te passen. Het zal geactualiseerd en gemoderniseerd dienen te worden. Bij de KNVB wordt hierover informatie ingewonnen. Het hoofdbestuur zal e.e.a. verder uitwerken en omdat de ALV haar goedkeuring moet geven aan statutenwijzigingen, komt dit op een bepaald moment terug in de ledenvergadering. Het streven is in ieder geval om daar het komend seizoen een start mee te maken.

 

Reorganisatie en verdere uitbreiding reclameborden

Net als het speerpunt beheer website is het beheer van de reclamebordsponsoren een continue bezigheid. Wij hebben al een groot aantal reclameborden rondom ons hoofdveld en op onze kleedkamers staan, maar er zijn op dit moment nog steeds mogelijkheden tot verdere uitbreiding. Veel nieuwe reclamebordsponsoren hebben wij het afgelopen jaar kunnen en mogen toevoegen aan onze toch al zo grote lijst sponsoren. Dat brengt jaarlijks toch een behoorlijke cent in het laatje.

 

Algemeen sponsorplan

Graag zouden wij een algemeen sponsorplan voor de S.V. Grol willen ontwikke-len. Wij kennen binnen onze vereniging vele mogelijkheden tot sponsoring. Denk aan reclamebord-, shirt- of activiteitensponsoring. Wij hebben ook best al wel veel hierover op papier staan, maar het is zaak deze informatie op een bepaalde, professionele manier te gaan bundelen en te gaan presenteren. De bedoeling is een beschrijving te gaan geven van de sponsormogelijkheden bij de S. V. Grol en de tegenprestaties onzerzijds en van de sponsor allemaal in kaart te brengen. Er wordt ook nagedacht over andere vormen van sponsoring bij de S.V. Grol. Als vereniging investeren wij bijvoorbeeld heel veel in onze jeugdopleiding. Dat is ook een goede zaak, maar willen wij hierin nog meer stappen voorwaarts zetten, dan is het noodzakelijk extra gelden te gaan genereren. Dan is het zoeken van sponsoren die hierin zouden willen bijdragen een reële optie.

 

Resumerend kunnen wij stellen dat er veel zaken gerealiseerd zijn, maar dat er ook nog heel veel werk is blijven liggen voor het komende jaar of langer. Het belangrijk-ste is dat dit alles met beleid wordt uitgevoerd en binnen de financiële mogelijkheden.

 

4)         BESTUREN

Het hoofdbestuur van onze vereniging bestond het afgelopen seizoen uit:

 

Theo Huijskes

Voorzitter

Tonnie Zieverink

Secretaris

Hans van Halm

Penningmeester

René Wolters

Tweede secretaris/penningmeester

Ben Bomers

Bestuurslid technische zaken

Stan Raben

Bestuurslid algemeen beheer

Rob van Meurs

Voorzitter bestuur senioren

Marco Frank

Voorzitter jeugdbestuur

Frans Heming

Secretaris jeugdbestuur

 

Ben Bomers zit sinds medio 2006 in de functie van bestuurslid technische zaken. Hier-door is de functie van tweede voorzitter vacant geworden. Omdat wij hiervoor nog geen kandidaat hebben gevonden, hebben wij besloten dat, indien vervanging van Theo Huijskes als voorzitter aan de orde is, Tonnie Zieverink dit zal behartigen.  In dat geval neemt René Wolters als tweede secretaris/penningmeester bepaalde taken van de secretaris waar.

Binnen het dagelijks bestuur is Tonnie Zieverink aanspreekpunt voor de Supportersclub en Hans van Halm aanspreekpunt voor de V.S.V.G.

Bij de bestuursverkiezing straks zijn Tonnie Zieverink (secretaris) en Ben Bomers  (bestuurslid technische zaken) aftredend en herkiesbaar.

Het jeugdbestuur kende gedurende het afgelopen seizoen en zelfs nog tijdens de recente zomervakantie een aantal mutaties. Hans Emaus is tussentijds gestopt als coördinator van de E- en F-klasse. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Dennis Pasman (coördinator F-klasse) en Gerard Platter (coördinator E-klasse). Christian Reinders is gestopt als coördinator van de D-klasse. Zijn vervanger is Andre Pouwels. Marco Frank heeft in een vroeg stadium aangegeven aan het eind van het seizoen te willen stoppen als jeugdvoorzitter. Dit was voor hem niet langer te combineren met zijn privé- en werksituatie. In de persoon van Ronald Porskamp is een opvolger voor hem gevonden. Ronald is een oude bekende bij de S.V. Grol en is inmiddels met veel enthousiasme gestart in zijn nieuwe functie als jeugdvoorzitter. In die hoedanigheid krijgt hij een kwaliteitszetel in het hoofdbestuur. Wij wensen hem en daarmee het voltallige jeugdbestuur veel succes.

Tijdens de ALV van maandag 2 oktober 2006 is Rob van Meurs officieel benoemd als voorzitter van het bestuur senioren. Hij heeft daarmee een kwaliteitszetel in het hoofdbestuur. Marcel Wolters is gestopt als contactpersoon voor Grol 1 t/m 3. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Sander Wiggers. Voorts is Jos Froeling voor arbitragezaken toegevoegd aan het bestuur senioren.

FINANCIËLE POSITIE

Tijdens de vorige ALV werd besloten tot contributieverhoging en tot verhoging van de prijzen van de reclameborden. Hierdoor zijn onze inkomsten het afgelopen jaar toegenomen. Daar komt bij dat wij de lasten redelijk binnen de perken hebben kunnen houden. Dit leverde uiteindelijk een positief resultaat op van € 1.851,00. Al met al mogen we constateren dat onze vereniging een goed financieel jaar had. We zijn in staat om aan alle financiële verplichtingen te voldoen. Bij het financieel jaarverslag zal de penningmeester straks een nadere toelichting geven.

 

LEDEN EN VRIJWILLIGERS

Helaas is ons in het seizoen 2006 – 2007 een  aantal leden ontvallen, te weten:

16 oktober 2006            Theo Nales

11 april 2007                 Aloys Wolterink

18 mei 2007                  Hennie Nales

 

Nog recenter is ons ontvallen:

8 juli 2007                    Tom Wijnen

 

Mensen, die allemaal op een geheel eigen wijze van betekenis zijn geweest voor de S.V. Grol. Wij zullen hun naam altijd in ere houden. Voorafgaande aan deze algemene ledenvergadering hebben wij als bestuur buiten bij de entree van het sportpark ‘Den Elshof’ ter nagedachtenis aan alle gestorven leden van onze vereniging een bloemstuk gelegd bij de herdenkingszuil ‘Bewogen staan wij stil’.

Laten wij met ons allen hier aanwezig gaan staan om één minuut stilte in acht te nemen ter ere van onze overleden medemens.

 

Eén van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen was toch wel het feit dat wij ons 1200e lid hebben mogen inschrijven. Zaterdagmorgen 28 oktober jl. werd Twan Wiegers na de zaterdagmorgentraining in het zonnetje gezet. Hij werd overspoeld met cadeaus. Een mijlpaal om ontzettend trots op te zijn. S.V. Grol is daarmee één van de grootste amateurverenigingen in deze regio.

In dit jaarverslag is een overzicht opgenomen van de laatste vijf jaren, met als teldatum 30 juni. Ik noem u slechts de aantallen over de laatste twee seizoenen. Successievelijk het totaal aantal spelende leden, ondersteunende leden en het totaal aantal leden.

 

 

 

 

2002 - 2003

2003 - 2004

2004 - 2005

2005 - 2006

2006 - 2007

Leden boven 18 jaar

245

248

253

251

246

Leden van 12 t/m 18 jaar

139

145

128

125

133

Leden beneden 12 jaar

214

224

222

260

301

SPELENDE LEDEN

598

617

603

636