De aftrap van het zaalvoetbalseizoen met de Grolse stadsderby: Grol 1 vs Grol 2

15-12-2021

Bron: Clubblad 2021-3
Door: Christian Buiël

Het is vrijdagavond 17 september als we op de fiets stappen richting Den Elshof. Terwijl buiten bij het veldvoetbal de bekercompetitie nog bezig is op het moment van schrijven, gaat vanavond in de zaal de competitie weer van start. Grol heeft al vele jaren een of meerdere teams in de zaal, en ook dit seizoen staan er weer twee teams aan de aftrap. Ze beginnen direct met een fraai affiche: de Grolse zaalvoetbal stadsderby, Grol 1 vs. Grol 2.

 “Kom maar tegen een uur of half negen, dan zullen de eersten er wel zijn”, dat zijn de woorden van Emiel Garstenveld, coördinator zaalvoetbal en leider van Grol 1, als we hem bellen voor een reportage over het zaalvoetbal. Bij binnenkomst in het sportcafé zit een vrijwel voltallig Grol 2 aan de koffie, terwijl bij Grol 1 één voor één de spelers binnen komen druppelen en Emiel er ook nog niet is. Doné Emaus komt binnen, kijkt naar de tafel van Grol 2 en slaat vervolgens Tim Leusink op de schouder die aan de bar staat: “Jullie hebben wel veel man vanavond, of niet?!” Thijs Nibbelink en Jasper Bos reageren vrijwel direct: “Doné, hij doet bij ons mee…”. Vervolgens kijkt Doné vragend de verslaggever van dienst aan: “En jij? Doe jij ook bij ons mee vanavond?” Nou, dat was nou niet helemaal de bedoeling, ik kom enkel voor een verhaal voor het clubblad en zaalvoetbal is nou niet bepaald aan mij besteed geef ik aan. Afijn, inmiddels is ook Emiel gearriveerd en heeft ook de scheidsrechter de weg naar Den Elshof gevonden.

De warming-up

De arbiter die vanavond de seizoensouverture in goede banen mag leiden is de heer Jan Floors uit Neede. Deze inmiddels 74-jarige scheidsrechter is geen onbekende in de regio en wordt dan ook hartelijk begroet in het sportcafé als hij aanschuift aan de bar. “Ik kom al jarenlang bij de Grol en ik kom hier graag. Zo fluit ik hier regelmatig in de zaal en heb me dan ook weer ingeschreven op deze wedstrijd voor deze week”, geeft Floors aan. Daarop haakt Emiel in: “In de app gaat het dan altijd van: Heerlijk, Floors fluit, geen gezeik”, om nog maar eens te onderstrepen dat het een graag geziene scheidsrechter is. Voor vanavond heeft hij dan ook de nieuwe spelregels uitgeprint en meegenomen, waarbij een van de belangrijkste wijzigingen is dat alle spelers verplicht zijn scheenbeschermers te dragen tijdens de wedstrijden. Iets wat vanavond niet gaat lukken, daar de meeste spelers niet op de hoogte zijn van deze wijziging. Emiel heeft er wel een oplossing voor: “Geen scheenbeschermers is € 5,00 boete, waarvan € 2,50 voor de boetepot en een rijksdaalder voor Jan!”, die het lachend aanhoort.

De spelers hebben zich inmiddels omgekleed en het is even wachten tot de handbaldames klaar zijn met hun training. Een goed moment om even naar de verwachtingen voor deze avond te vragen. Bij Grol 2 wordt Jelmar Pouwels naar voren geschoven voor een korte voorbeschouwing: “Ik denk dat we er af gaan. Grol 1 heeft altijd een andere samenstelling, maar we hopen het onder de 6-0 te kunnen houden, zoals bij de vorige keer. Minder dik verliezen en een keertje scoren. Dat zou mooi zijn”, zo besluit Jelmar. Ondertussen gaat de klok richting 21:00 uur en blijft er dus weinig tijd over voor een warming-up, of ja, iets dat daarop moet lijken. Een paar keer op en neer lopen en een aantal ballen op ‘het hok kunnen rossen’ moet voldoende zijn, zo blijkt. Als de nodige teamfoto’s zijn gemaakt voor dit verslag, en tevens voor de presentatiegids, kan de zaalvoetbal stadsderby dan eindelijk beginnen.

De wedstrijd

Grol 1 begint sterk aan de wedstrijd en weet direct een overwicht te creëren, wat ze in de 7e minuut weten om te zetten in een 1-0 voorsprong door Thijs Nibbelink op aangeven van Jasper Bos. Na dit doelpunt is het Grol 2 dat langzaam beter in de wedstrijd komt en ook enkele mogelijkheden creëert. Uiteindelijk weet Roel Ottink een afvallende bal uit de kluts in de verre hoek te punteren, 1-1. Het doelpunt geeft Grol 2 nog wat meer energie, want nog geen minuut later is het Ottink die met een prachtig stiftje Twan Riteco weet te vinden, die vervolgens met een vlammend schot de 1-2 binnen schiet en keeper Wessel Baarslag kansloos laat. Grol 1 is het even kwijt en mist een aantal goede mogelijkheden, terwijl Grol 2 uiterst effectief met de kansen omgaat. Voor rust valt ook nog de 1-3, als Jelmar Pouwels attent reageert op een schot dat op de paal landt en vervolgens de rebound binnentikt.

Dan komt vlak voor rust voorzitter Hans Scheinck de tribune opgelopen en werpt een blik in de zaal en op het scorebord. Navraag leert dat Scheinck meestal wel even komt kijken bij het zaalvoetbal op de vrijdagavond, helemaal als Floors de scheidsrechter is. “Normaal gesproken breng ik hem ‘s avonds na de wedstrijden terug naar Neede”, zo geeft Scheinck aan. “Dus ik ga zo in de rust maar even bijpraten en horen of hij nog een taxi nodig heeft vanavond”, aldus Scheinck voordat hij de trap afdaalt. Het bijzondere is namelijk dat Floors niet over een rijbewijs beschikt en dus afhankelijk is van het openbaar vervoer of zijn elektrische fiets. Dat laatste blijkt vanavond het geval, Floors is op de fiets dus hoeft ‘Taxi Scheinck’ niet in actie te komen.

Tijdens de rust nemen we plaats op de reservebank tussen beide teams in, om de wedstrijd vanaf de kant verder te volgen. Na de pauze is het Grol 1 dat meteen druk zet om een snelle aansluitingstreffer te forceren. In de 28e minuut is het dan ook Ties Klein Gunnewiek die de 2-3 op het scoreformulier noteert. Ondertussen beginnen bij sommigen de krachten weg te vloeien en wordt er volop gewisseld. Op de bank is het een komen en gaan van spelers die even komen uitrusten. Voor velen is het immers de eerste wedstrijd na 1,5 jaar, en dat hakt er toch aardig in. Zo ook voor Jelmar Pouwels: “Voelen jullie je longen ook zo branden?” Twan Riteco en Rens Wildenborg knikken instemmend: “Zaalvoetbal is conditioneel gewoon erg zwaar, maar het was gisteravond, of ja, vannacht tot 04:30 uur nog erg gezellig in Nijmegen”, vertelt Twan al lachend.

Tim Leusink, gastspeler bij Grol 1 deze avond, kijkt inmiddels ook vanaf de kant toe. Hij is uitgevallen met een hamstringblessure: “Het is er links ingeschoten, normaal gesproken schiet het er bij mij rechts in. Maar goed, ik speel anders nooit in de zaal en zonder een fatsoenlijke warming-up is niet bepaald ideaal”, zo analyseert Tim zijn uitvalbeurt. Grol 1 kent wat personele problemen vanavond, waarop coach Emiel Garstenveld een paar jongens heeft gevraagd: “Als het nodig is, kijk ik in de groepsapp van Grol 4: Wie kan en wie kan een beetje voetballen. Ze twijfelen vaak, maar als ze achteraf een pilsje krijgen dan komen ze wel.”

Ondertussen blijft Grol 1 doordrukken met Doné Emaus als balvast aanspeelpunt voorin. Na een overtreding krijgen ze op een meter of 10 van de goal een vrije trap, een klus voor Thijs Nibbelink die de bal klaarlegt. De spelers van Grol 2 vormen een muurtje op de doellijn, terwijl keeper Jelle Rijks er voor gaat staan. Het is echter tegen beter weten in. Het schot van Thijs, of beter gezegd kanonskogel, vliegt onhoudbaar en kiezelhard rechtdoor de goal in, 3-3.

De wedstrijd verandert langzaamaan in een conditionele slijtageslag aan beide kanten, waardoor af en toe de kracht ontbreekt, of men is net een stap te laat om de bal tussen de palen te krijgen. Bij Grol 2 neemt de spanning toe, met dit scenario hadden ze immers geen rekening gehouden: “Hier hadden we vooraf voor getekend”, aldus Twan Riteco. Hij heeft het nog niet uitgesproken of Roel Ottink zet Grol 2 wederom op voorsprong in de 47e minuut, waarbij de gehele bank al juichend zo ongeveer het veld in springt. Als ze weer zitten vervolgt Twan snel: “Dit worden 3 heel lange minuten.” Grol 1 probeert het nog wel, maar tot echt uitgespeelde aanvallen komen ze niet meer. Na 50 minuten fluit scheidsrechter Floors voor het einde van de wedstrijd. Een gelijkspel had de verhoudingen op het veld wellicht beter weergegeven, maar het is Grol 2 dat met drie zwaarbevochte punten aan de haal en dus richting de derde helft gaat.

De derde helft

Voordat beide teams aanschuiven voor de derde helft in het sportcafé, pakken we toch nog even een aantal voorbereide vragen erbij. Als we Emiel vragen wat zaalvoetbal nu zo mooi maakt, is zijn antwoord kort maar krachtig: “Het zijn met name liefhebbers die meedoen, echte voetballers die van het spelletje houden”. Twee van die liefhebbers die al jarenlang in de zaal voetballen, maar vanavond helaas afwezig zijn, zijn Mark Reinders en Bjorn Koldeweij zo geeft Emiel aan. Dat waren echter niet de einige afwezigen vanavond. “Je moet lid zijn van het zaalvoetbal om mee te kunnen spelen. Vandaag was dus een gevalletje creatief boekhouden”, aldus Emiel.

Binnen de Grol zijn er al een paar jaar twee teams, terwijl het zaalvoetbal qua populariteit wel afneemt binnen de KNVB. Zo spelen beide teams in de 3e klasse, die een vrij regionaal karakter kent met tegenstanders uit onder andere Borculo, Winterswijk en Aalten. “Er zit nog een klasse onder ons, de 4e klasse. Daarin zijn wij 3 jaar geleden kampioen geworden met Grol 1. Dat was wel mooi.” Jasper Bos schuift aan en vraagt meteen met een grote lach op zijn gezicht: “Heb je al verteld van de uitwedstrijden?”, waarop Emiel verdergaat: “Nog niet! Maar op de terugweg van de uitwedstrijden hebben we altijd even een pitstop bij de Radstake, even een pilsje pakken. Soms, of ja meestal, wordt daarvoor de route naar huis nog weleens aangepast”, zo wordt het vaste onderdeel van de uitwedstrijden beschreven.

De meeste spelers zitten ondertussen aan tafel, dus wordt het tijd om de wedstrijd na te beschouwen. Men is het er over eens dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest, of dat Grol 1 eigenlijk wel had moeten winnen gezien de kansen die niet verzilverd werden. Daarnaast wordt het ontbreken van enkele spelers aangehaald als een van de argumenten voor de verliespartij. “Neem een Mart Willemsen, Luc Berentsen en Quint Kristen. Dat zijn wel spelers die je er goed bij kunt hebben”, geeft Wessel Baarslag aan. “Helemaal als een Quint Kristen in de punt staat, inspelen, vasthouden, balletje naar links of naar rechts ‘chippen’ en uithalen maar”, vult Jasper Bos hem aan.

Bij Grol 2 is de stemming opperbest. Gezien hun verwachtingen voorafgaand aan de wedstrijd is dit natuurlijk een prachtig resultaat: “Ik had nooit verwacht te winnen van Grol 1 vanavond”, geeft Jelmar Pouwels nog maar eens aan. “Ons seizoen kan al niet meer kapot”, is de reactie van Stijn van Schijndel, terwijl Roel Ottink spreekt van persoonlijk een geweldige avond met 2 goals en 2 assists. Daarop barst direct een levendige discussie los of die bal tegen de paal wel of niet als assist gezien kan worden. Ze zijn het er wel over eens dat het er gebroederlijk aan toegaat met Grol 1 voor en na de wedstrijden: “Maar uiteindelijk wil je de wedstrijd wel gewoon winnen”, besluit Stijn.

Het is ondertussen 0:00u geworden. Het sportcafé moet haar deuren sluiten gezien de geldende maatregelen. Al met al was het een gezellige en sportieve aftrap van het zaalvoetbalseizoen op Den Elshof. Twee teams met liefhebbers van het spelletje, waarbij de gezelligheid hoog in het vaandel staat. Als afsluiter van de avond stelt Roel Ottink dan ook: “Wij zijn altijd de winnaar op de vrijdagavond. Ze kunnen ons beter de sleutels geven!”