Wie zijn die twee nieuwe gezichten bij het vlaggenschip van onze vereniging?

17-11-2021

Bron: Clubblad 2021-3
Door: Ronald Buesink

Ze zijn al één seizoen lid van onze club maar door het coronatijdperk hebben de supporters ze nog maar zelden zien spelen. Maar hopen dat we komend seizoen meer van ze kunnen gaan genieten want de verwachtingen zijn hoog gespannen en veelbelovend. We hebben het hier over Rico Lammerdink en Mark te Winkel. Twee aanwinsten afkomstig uit andere verenigingen te weten Sportclub Lochem en RKZVC. Toch wel handig om ze aan jullie voortestellen. En dat kunnen ze natuurlijk zelf het beste doen.

Kunnen jullie iets vertellen over jullie privéleven?

Rico: “Ik ben geboren en nog steeds woonachtig in het mooie Lochem. Ik ben inmiddels 28 jaar oud en nog single. Mijn ouders zijn niet meer samen en ik woon bij mijn moeder. Al ben ik wel wat aan het rond kijken om op mezelf te gaan wonen maar het valt in deze tijd niet mee om een leuk en betaalbaar huis/appartement te vinden. Misschien dat een vaste vriendin het iets eenvoudiger maakt, hahaha. Het contact met beide ouders is goed en ik kan ze zien wanneer ik wil. Dat is een voordeel dat ze beiden in Lochem zijn blijven wonen. Daarnaast heb ik een oudere en jongere zus. De oudste is getrouwd en woont in Bentelo. De jongste woont met haar vriend in Ruurlo. Ik werk bij de Berkel, een beroepskledingbedrijf, in Varsseveld.”

Mark: “Mijn roots liggen in Ruurlo. En daar woon ik nu nog steeds met alle plezier. Mijn leeftijd is 24 en ik woon nog bij mijn ouders. Verder heb ik nog een oudere zus die pasgeleden getrouwd is en binnenkort hoopt ze moeder te worden. Het voorbereidende werk is al verricht en de zwangerschap gaat haar goed af. Daarnaast heb ik een vriendin en werk ik bij het jullie wel bekende Rolugro Pitch Equipment BV. Het fijne van deze baan is is dat het goed aansluit bij mijn studie. Afgelopen zomer heb ik samen met Media Doctors mee mogen helpen aan het bouwen van een nieuwe website die inmiddels online staat. Ook heb ik nog een broertje (22) die ook voetbalt maar niet meer op een hoog niveau. Hij heeft wel in het eerste van Ruurlo gespeeld maar door zijn werk, hij is kok, was dat niet meer te combineren. Hij speelt nu in een vriendenteam. Ik studeer ondernemerschap en retailmanagement op het Saxion in Enschede. Op dit moment doe ik een half jaar de minor in Nijmegen (evenementenmanagement).”

Waar is jullie voetbalcarrière begonnen?

Rico: “Ik heb vanaf de jeugd gevoetbald bij Sportclub Lochem en heb hier alle selectieteams doorlopen. We speelden op een goed niveau en we zijn een aantal keer kampioen geworden. Op mijn achttiende kwam ik in het eerste team te spelen en heb hier gespeeld tot mijn zesentwintigste. Peter Jansen was trainer toen ik vanaf de jeugd door-stroomde naar het eerste selectieteam. Lochem speelde destijds in de vierde klasse. In de acht jaar dat ik er speelde zijn we één keer gepromoveerd via de nacompetitie. Dat kan ik me nog zeer goed herinneren omdat ik op die dag (31 mei) jarig was. Het was een zeer zonnige dag en omdat we de uitwedstrijd tegen VVO Velp met 1-0 hadden verloren moesten we winnen. En dat deden we met maar liefst 5-1 en het feest kon beginnen. Lochem ging naar de derde klasse. Andere trainers die ik heb meegemaakt bij Lochem waren William Krabbenborg en Henri Golstein. Mijn favoriete positie is een plek op het middenveld. Vanaf de jeugd heb ik hier altijd gespeeld. Ik ben een pure linkspoot en ik kan op diverse posities op het middenveld uit de voeten. Het fijnste vind ik om vaak aan de bal te zijn. En of dat nou op de nummer 10 positie is of als linkermiddenvelder dat maakt me niet veel uit.”

Mark: “Mijn voetbalcarrière is op vierjarige leeftijd begonnen bij Ruurlo en lijkt in grote lijnen op die van Rico. Ook ik heb ook alle jeugdselectieteams doorlopen en ook vaak kampioen geworden. We speelden meestal op eerste klasse niveau. Mijn positie is meestal laatste man geweest maar toen ik bij Zieuwent speelde werd ik ook vaak op de nummer 6 positie neergezet. Zeg maar de centraal verdedigende middenvelder of als rechtsback. Op mijn zestiende werd ik bij het eerste van Ruurlo gehaald. Hier heb ik niet lang gespeeld. Een kleine twee jaar. Ik ben best ambitieus en wilde graag op een hoger niveau spelen. En toen deed de mogelijkheid zich voor om bij Zieuwent (RKZVC) te proberen de lat hoger te leggen. Zieuwent speelde destijds in de derde klasse maar er was zoveel potentieel dat de toekomst er zeer rooskleurig uitzag. En dat bleek achteraf volledig juist want we kwamen in een flow terecht en werden keer op keer kampioen. Tot we op een gegeven moment in de hoofdklasse kwamen te spelen. En dat heeft mij geen windeieren gelegd. Ik ben hier als voetballer veel beter geworden en heb er veel geleerd. De snelheid van handelen, het technisch en tactisch inzicht, het positiespel en de drive om beter te worden zijn met sprongen vooruitgegaan. Ook al speelde ik niet alle wedstrijden, er waren zoveel goede spelers, ben ik blij dat ik deze stap heb genomen. Ik heb hier een enorm fijne tijd gehad. Zieuwent heb ik in herinnering als een zeer warme club. Ik heb er een fantastische tijd gehad. Ik heb er ongeveer vier jaar gespeeld.”

Hoe is de overstap naar Grol gegaan?

Rico: “Omdat ik William al drie jaar als trainer bij Lochem heb meegemaakt, wisten we precies wat we aan elkaar hadden. Ik heb ook altijd wel contact met hem onderhouden. Hij was niet alleen de trainer, maar hij was ook zeer geïnteresseerd in mijn privésituatie. Dus er ontstond ook een soort van vriendschap. En omdat ik het bij Lochem niet meer zo naar mijn zin had, stond ik open voor een nieuwe uitdaging. En na een aantal goede gesprekken met een delegatie van de Grol nam ik het besluit om de overstap te maken naar de Grol.”

Mark: “Toen Zieuwent eenmaal in de hoofdklasse kwam te spelen werden er ook spelers van buitenaf aangetrokken. De concurrentie werd steeds groter. En dat betekende ook minder speeltijd voor mij. En toen werd ik benaderd door de Grol. Omdat ik een hele fijne tijd bij Zieuwent heb gehad twijfelde ik wel. Maar na een goed gesprek met William Krabbenborg en Jos Heutinck ging ik overstag. En meldde ik me aan als lid van de Grol.”

Rico en Mark: “Wat wel prettig was dat wij elkaar al kenden.” Mark werkte op recreatiepark de Waltakke in Lochem. Daar draaide hij kantinediensten om een beetje geld bij te verdienen. Omdat Rico daar wel eens ging voetballen met wat vrienden leerden ze elkaar al oppervlakkig kennen. Want van de Grol kenden ze niet veel spelers. Hooguit van naam en gezicht uit onderlinge duels. En omdat ze in Lochem en Ruurlo wonen kunnen ze ook samen rijden naar Groenlo voor trainingen en wedstrijden.

Rico en Mark: “We zijn heel goed opgevangen bij de Grol en voelden ons er meteen thuis. Wel balen dat in ons eerste seizoen corona roet in het eten gooide. We hadden op een leukere tijd gerekend. Maar zulke onvoorziene omstandigheden is niemand aan te rekenen en dus was het roeien met de riemen die je hebt. Maar leuk was het niet. In je trainingspakje, zonder te douchen en een bezweet lijf, in de auto terug naar huis was niet prettig. Daarnaast mis je ook de gezelligheid en het contact met de andere spelers. Maar hopen dat dit seizoen weer een normaal voetbaljaar wordt.”

Welk systeem spelen jullie het liefst?

Rico: ”Het liefst speel ik 4-3-3. Daar hebben we ook de juiste spelers voor. We hebben met Tycho en Wouter natuurlijk hele snelle buitenspelers die je heerlijk de ruimtes in kunt sturen meteen (steek)pass. En we hebben dan in de spitspositie voldoende keuze om een aanval succesvol af te ronden.”

Mark: ”Ook mijn voorkeur gaat uit naar 4-3-3. Ook al speelden we met Zieuwent ook wel eens in andere systemen. Het is ook wel eens handig om in een ander systeem te kunnen spelen als de wedstrijd daar om vraagt. Dat je tijdens de wedstrijd om kunt schakelen. Dat kan best verrassend zijn voor de tegenstander.”

Rico en Mark spelen beiden het liefst op kunstgras. Zeker in de herfst/winter als de natuurgrasvelden vaak erg slecht zijn. Ze hebben beiden bijna altijd op kunstgras gespeeld en dat bevalt ze beiden goed. En de combinatie van snel spel en goede techniek is op kunstgras beter uitvoerbaar. Ze zijn dan ook blij dat de meeste verenigingen op kunstgras voetballen.

Wat is jullie sportieve doelstelling dit seizoen?

Rico en Mark: ”We hebben een jonge spelersgroep met veel kwaliteit en er is veel onderlinge concurrentie. Dus het niveau gaat dan vanzelf omhoog. Waar we aan het eind van het seizoen staan zullen we zien, maar een plek in het linker rijtje moet zeker mogelijk zijn en misschien nog wel meer dan dat. We vinden dit lastig in te schatten want er zijn altijd meerdere goede teams. En de huidige spelersgroep, een goede mix van jong en ervaren, moet ook nog wel aan elkaar wennen om het beste eruit te halen. Als dit proces snel gaat en we komen in de winning mood dan er is er veel mogelijk. Maar een periode pakken en bovenin meedraaien zou natuurlijk geweldig zijn.”

Mark: “De Grol heeft nog niets van me kunnen zien en dat heeft niets met corona te maken maar met een hardnekkige bilblessure die me al een hele lange tijd parten speelt. De nodige therapieën al geprobeerd maar het gaat nu eindelijk gestaag vooruit. Op dit moment sta ik weer op het veld met Gerrie van Dongeren om hersteltrainingen te doen. En dat gaat tot op heden erg goed. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik binnenkort weer aan kan sluiten bij de groep. Ik heb erg veel zin om eens zonder klachten een wedstrijd voor de Grol te spelen.”

Wat zijn jullie kwaliteiten als speler en wat kan er beter?

Rico: “Dat is een vraag die ik niet fijn vind om te beantwoorden maar ik denk dat mijn kwaliteiten als middenvelder met name liggen in de spelverdeling. Mijn techniek, timing en spelinzicht zijn goed en ik heb ook een prima pass (met name linker been) om de voorhoedespelers te bedienen. Daarnaast kan ik zelf ook nog wel eens een doelpunt maken en kan redelijk koppen. Waar ik nog wel aan moet werken is mijn zelfbeheersing. Soms laat ik me te gemakkelijk provoceren en pak ik kaarten die niet nodig zijn. En mijn startsnelheid zou we iets omhoog mogen. Maar dat probeer ik te compenseren met positioneel goed te staan en dat gaat me goed af.”

Mark: “Omdat ik verdediger ben, heb ik het spel altijd voor me en dat ligt me wel. Ik zie het spel goed en heb een goede trap (rechts) om het spel snel te verplaatsen. Daarnaast heb ik ook wel organisatorische vaardigheden en vind ik het fijn om af en toe in te schuiven als er ruimtes tussen de linies ontstaan. Verbeterpunt is mijn snelheid. En dan met name de eerste meters. Mijn explosiviteit laat te wensen over. Daar werk ik wel aan maar een Usain Bolt zal ik nooit worden.”

Hobby’s, vrije tijd naast voetbal?

Rico: “Ik vind het fijn om dan met vrienden uit Lochem te chillen. Daarnaast heb ik nog een tijdje zaalvoetbal gespeeld. Maar daar ben ik mee gestopt omdat het me allemaal een beetje teveel werd. Nu kan ik me meer concentreren op het veldvoetbal. En af en toe een festival (hardstyle) of een beetje gamen.”

Mark: “In grote lijnen kan ik me wel vinden in wat Rico zegt. Ook mijn vrije tijd breng ik graag door met goede vrienden. En ook wij bezoeken regelmatig housefestivals. Het mooiste festival waar ik geweest ben was het Sziget in Hongarije. Dat was zeer indrukwekkend.”

Rico en Mark hebben het tot op heden erg naar hun zin bij de Grol. ‘’Het is een fijne warme club met een prachtige accommodatie. Zeker nu ze ook nog alles in het werk stellen om er een milieubewuste groene vereniging van te maken. Alles is top geregeld. Van kunstgrasvelden, materiaal tot aan de fysio. We hoeven ons alleen maar op het voetbal te fixeren en dat is erg prettig. Wat ons ook opvalt is de enorme betrokkenheid van veel Grollenaren bij de vereniging. Wie hier speelt, leert veel mensen kennen en dat maakt het leuk. Of het nou supporters zijn of spelers van andere teams, iedereen is wel geïnteresseerd in je. Dat maakt de Grol wel bijzonder. Dus als de Grol één grote familie wordt genoemd kunnen we ons daar wel in vinden.”