Nieuw beleid werpt zijn vruchten af

07-07-2007

Jeugdafdeling s.v. Grol heeft alles goed op de rij.

 

Mensen, die niet direct betrokken zijn bij de voetballerij, denken vaak dat er na afloop van de voetbalcompetitie en in ieder geval na afloop van het voetbalseizoen weinig of geen werk meer aan de winkel is voor bestuurs- en commissieleden, alsmede voor andere functionarissen bij een voetbalclub.

Het tegenovergestelde is echter waar. Een voetbalvereniging met een omvang en een organisatie als de sportvereniging ‘Grol’ in Groenlo is het gehele jaar door in beweging. Dit laatste geldt in het bijzonder voor de erg actieve jeugdafdeling van deze club.

 

Een beeld van de training van de zaterdagmorgengroep, oftewel de allerjongste pupillen van de s.v. Grol.

Bij de Groenlose voetbalvereniging is enkele jaren geleden een nieuw beleid ingezet op het terrein van de opleiding en de vorming van de jeugd. Vindt vanuit het hoofdbestuur de aansturing plaats door bestuurslid technische zaken Ben Bomers, in het kader van datzelfde nieuwe beleid heeft het Grolbestuur onder meer Jos Porskamp als jeugdcoördinator in dienst genomen. Met Porskamp, die inmiddels na twee seizoenen kan zeggen dat hij de aanloopperiode achter de rug heeft, is een contract voor vijf jaar aangegaan.

Naar verwachting zal Grol het seizoen 2007-2008 ingaan met circa 450 jeugdleden. In totaal komt de grootste sportvereniging van Groenlo met circa 35 jeugdteams aan de start van de competitie, te weten 2 in de A-klasse, 3 in de B-klasse, 5 in de C-klasse, 5 in de D-klasse, 8 in de E-klasse en voorlopig 9 in de F-klasse. Het aantal teams in de F-klasse zal nog verder worden uitgebreid. Dit laatste omdat er op dit moment al ruim 30 pupillen zijn opgegeven voor de zaterdagmorgengroep. En dit aantal is in het verleden, op een moment dat het seizoen nog moet beginnen, nog nooit zo hoog geweest. Voor de circa 100 jeugdleiders zal ook dit jaar en wel eind augustus het nieuwe voetbalseizoen worden ingeluid met een zogenaamde ‘aftrapbijeenkomst’, waarvoor een uitgebreid programma zal worden samengesteld. Naast enkele tientallen jeugdtrainers, jeugdleiders en andere personen met een functie in het belang van de jeugd, worden de selectieteams bij de jeugd in het nieuwe seizoen getraind door Arréan Arink (A-selectie), Walter Vrijdag (B-selectie), Robert Olyslager (C-selectie), René Jansen (D-selectie), Ronnie Baten (E-selectie), alsmede Marc van Meurs en Max de Vries (F-selectie). Daarnaast zal er ten behoeve van de teams F1 tot en met F4 en E1 tot en met E4 een speciale collectieve trainingsconstructie worden geïntroduceerd. Vervolgens is het de bedoeling om een soortgelijke constructie ook bij de overige leeftijdsklassen in te voeren. Naast het gegeven dat jeugdcoördinator Jos Porskamp in het nieuwe seizoen ook zelf een interne trainingscursus gaat verzorgen, is er een steeds groeiende belangstelling voor de door de KNVB te verzorgen cursussen Oefenmeester 2 en 3. Van Grol zullen Sander van Beckhoven en Walter Vrijdag starten met de cursus Oefenmeester 2 en hebben zich maar liefst zes Grolmensen opgegeven voor de cursus Oefenmeester 3, te weten: Tom Kaak, Jonathan Lammers, Jorrit Bomers, Björn Theissen, Max de Vries en Marc van Meurs. Een erg positieve ontwikkeling, waarmee het Grolbestuur het trainerskorps op termijn nog verder hoopt te versterken.

Met ingang van het seizoen 2007-2008 zal tevens ten behoeve van alle actieve jeugdgeledingen een interne scoutingcommissie aantreden. In deze commissie zullen oud voetballers dan wel voetbalkenners zitting hebben of nog krijgen, zoals Theo Kaak, Max de Vries sr., Marcel Walterbos, Bennie klein Gunnewiek, Tonnie Theissen en Theo Porskamp.

 

Naast de reguliere competities via de KNVB staan in het nieuwe voetbaljaar weer een aantal bijzondere competities op het programma. Daaronder o.a. de regionale competitie voor teams onder de 21 jaar, de woensdagavondcompetitie voor de pupillenafdeling en een speciale competitie voor 5- en 6-jarige spelertjes, waaraan in ieder geval Grol en Grolse Boys uit Groenlo, WVC en FC Trias uit Winterswijk en Vios uit Beltrum deelnemen.

Ook de in het afgelopen seizoen buitende s.v. Grol werkzame voetbalscholen zullen na de vakanties weer aan de slag gaan. Zo zal de succesvolle voetbalschool Oost Gelre van Jos Porskamp en Nico Verrips ook in het komende seizoen diverse activiteiten ontplooien op het sportpark ‘Den Elshof’ van de sportvereniging ‘Grol’.

Omdat Grol als RSVJ-partner een convenant heeft afgesloten met BVO De Graafschap, zal er ook weer door Grolspelers worden deelgenomen aan de Talentenschool van de Doetinchemse voetbalvereniging. Voor de start van deze school in de maand september a.s. heeft het jeugdbestuur van Grol maar liefst zeven spelers aangemeld. Verder wordt er in het nieuwe seizoen in het bijzonder een accent gelegd op de opleiding en begeleiding van eigen (verenigings) scheidsrechters. Hiervoor heeft zelfs scheidsrechter betaal voetbal Raymond van Meenen, al vele jaren achtereen van de partij bij het Internationale Marveldtoernooi, toegezegd om in Groenlo een cursus te komen verzorgen.

Naast het totale voetbalgebeuren krijgt zoals gebruikelijk bij Grol ook het totale randgebeuren weer extra veel aandacht. Gedurende het gehele seizoen en zeker tijdens de winterstop en direct na afloop van het seizoen zullen een reeks van activiteiten worden georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen. Een en ander wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren, waaronder Rabobank Achterhoek-Oost als overkoepelend hoofdsponsor van de jeugdafdeling.

Tenslotte zijn er bestuurlijk een aantal mutaties te melden. Zo zal Marco Frank na zeven seizoenen de functie van jeugdvoorzitter neerleggen. Met een mogelijke opvolger wordt op dit moment gesproken. Als contactpersoon voor de D-klasse in het jeugdbestuur zal Christian Reinders worden opgevolgd door André Pouwels. Als gevolg van het vertrek van jeugdbestuurslid Hans Emaus is Dennis Pasman als contactpersoon voor de F-klasse inmiddels toegetreden tot het jeugdbestuur. Als contactpersoon voor de E-klasse wordt nog een jeugdbestuurslid gezocht.