Algemeen jaarverslag S.V. Grol seizoen 2005 - 2006

02-10-2006

Op maandag 2 oktober jl. vond de Algemene Ledenvergadering van de S.V. Grol plaats. Eén van de vaste onderdelen van de jaarvergadering is het jaarverslag van de secretaris over het afgelopen seizoen, waarin alle hoogte- en dieptepunten binnen de club nog eens de revue passeerden. Voor geïnteresseerden is het jaarverslag hieronder in zijn geheel nog eens in te zien.

 

 

Jaarverslag seizoen 2005 – 2006

 

Inleiding

Het seizoen 2005 – 2006 zal een echte Grolsupporter zich nog heel lang heugen.  Het was dan ook een erg bewogen jaar, dat heel veel hoogtepunten maar helaas ook een aantal  dieptepunten kende. Er kon gelukkig regelmatig een feestje gebouwd worden, maar er waren ook momenten van bezinning. In dit jaarverslag willen wij samen met u terugkijken op het afgelopen seizoen. Er gebeurt in één seizoen zo ontzettend veel binnen onze club, dat het ondoenlijk is om alle feiten in dit jaarverslag te benoemen. Wij beperken ons dan ook tot de meest opvallende en bijzondere gebeurtenissen.

 

 

Sportieve prestaties

Zoals het hoort bij een voetbalvereniging start je met vermelding van de belangrijkste prestaties op de groene grasmat. Hét hoogtepunt van het afgelopen seizoen werd vanzelfsprekend gevormd door het kampioenschap van Grol 1, behaald in de laatste kampioenswedstrijd op 14 mei jl. en wel tegen aartsrivaal Longa’30. De ontlading die zondag in mei was enorm. Het was die dag zelf, the day after en nog lang daarna met de drukbezochte kampioensreceptie op 8 juni jl. als afsluiting één groot feest. Het was geweldig. Wij zullen de prachtige, maar tevens onvoorspelbare 3e klasse C missen, maar tegelijkertijd is het voor onze talentvolle spelersgroep, onze nieuwe hoofdtrainer André Simmelink en andere begeleiders, evenals voor onze trouwe achterban een meer dan sportieve uitdaging om goed te gaan presteren en in ieder geval te overleven in de 2e klasse J. Wij willen iedereen die in meer of mindere mate heeft bijgedragen aan dit gedenkwaardige kampioenschap nogmaals bedanken en van harte gelukwensen.

 

De felicitaties gaan zeer zeker ook uit naar Gerard Bos, die als hoofdtrainer met een fantastisch kampioenschap afscheid nam van de S.V. Grol. Hij had er vier seizoenen bij onze club opzitten. Hij gaf zelf bij het bestuur aan een periode van vier jaar bij dezelfde club voldoende te vinden. Ondanks dat hij bij Grol de beschikking had over een jonge en talentvolle groep, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Vóór de periode bij Grol was Bos vier jaar hoofdtrainer bij Longa ’30 in Lichtenvoorde en daarvoor vier jaar hoofdtrainer bij Rood Zwart in Delden. Net als bij deze beide verenigingen nam hij bij ons dus afscheid met een kampioenschap. Een geweldige prestatie. Wij wensen Gerard veel succes bij zijn nieuwe club NEO in Borne.

 

Een vijftal enthousiastelingen heeft in sneltreinvaart spontaan een krantje uitgebracht met hoogtepunten en achtergronden van het kampioenschap van Grol 1. Het blad kende een oplage van 2.000 stuks en werd in de week na het kampioenschap bezorgd bij de sponsoren en leden van de S.V. Grol. Een geweldig initiatief, waarvoor nog-maals dank.

 

Grol 2 kende een moeizame seizoenstart. Dit leidde in november 2005 tot het vertrek van Andreous Somo. Onder leiding van Sander van Beckhoven werd het herstel langzaam maar zeker zichtbaar en door een uitstekende eindsprint handhaafde Grol 2 zich in  de reserve 1e klasse. Een woord van dank gaat uit naar Sander van Beckhoven die het clubbelang in deze situatie voorop heeft gesteld.

Grol 3 kende een zeer goed jaar in de reserve 2e klasse. Lang behoorde een kampioenschap tot de mogelijkheden. Uiteindelijk greep Grol 3 op de laatste wedstrijddag net naast een plek in de nacompetitie. Al met al een goed seizoen voor Holger Braun en zijn mannen.

 

Ook het recreatieve gedeelte bij de senioren heeft naar behoren gepresteerd, al waren er geen kampioenschappen te vieren. Zeer positief is de sfeer en de zelfredzaamheid binnen de recreatieve afdeling op de zaterdag en de zondag.

 

Binnen de afdeling zaalvoetbal werd Grol 2 met vlag en wimpel kampioen. Een uitstekend resultaat. In het seizoen 2004-2005 waren er nog volop problemen met de beschikbaarheid van spelers. Dit was in het seizoen 2005-2006 gelukkig niet het geval. Alle teams hebben hun competities op een leuke manier kunnen spelen.

 

Ondanks vele initiatieven, waaronder het zoeken van samenwerking met andere verenigingen, hebben we uiteindelijk moeten besluiten om het seizoen 2005 – 2006 zonder een damesteam de competitie in te gaan.

 

Bij de jeugdafdeling zijn we met 366 jeugdspelers het seizoen ingegaan. Aan het einde van het seizoen waren er, met name door de groei bij de F-klasse, 394 jeugdspelers actief. Dit aantal jeugdspelers was verdeeld over 29 jeugdteams. Daarnaast  kennen we uiteraard nog de zgn. “zaterdagochtendselectie”. Een selectie die zich in de loop van het seizoen sterk heeft uitgebreid. In het voorjaar van 2006 zijn daarom nog twee teams aan het aantal van 29 toegevoegd, nl. F8 en F9. Dit  betekende dat wij met een recordaantal teams aan de competitie hebben deelgenomen.

Uiteraard kan dit grote aantal jeugdspelers niet voetballen zonder de steun en begeleiding van een groot aantal vrijwilligers. Dit seizoen zijn 98 leiders en/of trainers en 10 scheidsrechters actief geweest om dit mogelijk te maken. Zij hebben dit hele seizoen in weer en wind en bij voor- en tegenspoed klaar gestaan voor onze jeugd. Wij prijzen ons dan ook gelukkig met dit grote aantal vrijwilligers.

 

Prestatief gezien heeft de jeugd van onze vereniging zich het afgelopen seizoen weer goed laten gelden. Er waren wederom kampioenen te begroeten in zowel de najaars- als de voorjaarscompetitie. In de najaarscompetitie waren dat er drie, namelijk D3, F2 en F4. De voorjaarscompetitie leverde één kampioen op, te weten F9. Vanaf deze plek feliciteren wij spelers en begeleiders nogmaals van harte met dit bereikte resultaat. Daartegenover stond de degradatie van Grol B1 naar de 1e klasse.

 

De eindstanden van alle jeugd-, senioren- en zaalvoetbalteams zullen wij vanavond niet voorlezen. Deze zijn verwerkt in de bijlage van dit jaarverslag, die voor geïnte-resseerden beschikbaar is bij de secretaris.

 

Sportief gezien was het seizoen 2005 – 2006 al met al een succes. Het seizoen kende echter een valse start doordat de eerste competitiewedstrijd van Grol 1 tegen Bon Boys, werd gestaakt vanwege wanordelijkheden op en buiten het veld. Deze ontzettend vervelende affaire heeft nog lang doorgewerkt binnen alle geledingen van de S.V. Grol. Het leidde uiteindelijk zelfs tot het vertrek van het Hoofdbestuurslid Technische Zaken Hemmie Oolthuis. Het bestuur heeft er van alles aan gedaan om hem te behouden als bestuurslid, maar helaas hebben alle gesprekken die hebben plaats-gevonden niet het gewenste resultaat gehad.

Al met al een heel vervelende situatie, want hoe je het ook wendt of keert, om van een vrijwilliger die zich jaren achtereen heeft ingezet voor de club op deze manier afscheid te moeten nemen, is erg pijnlijk. Wij voelen het dan ook als een behoorlijke smet op het afgelopen seizoen.

 

Organisatie

De S.V. Grol kent o.i. een goede organisatie. Dat uit zich op diverse fronten. Denk aan

de drie besturen en de diverse commissies die op vrijwillige basis heel veel werk verzetten, de prachtige accommodatie, de presentatie van de club in de diverse media, de grote groep jeugdleiders en de trainers, die zich meerdere keren per week inzet voor de jeugd van de S.V. Grol en het uitgebreide scala aan nevenactiviteiten.

 

Continuering van de huidige, positieve situatie is een eerste vereiste. Wij kunnen en mogen niet stil blijven zitten, want stilstand is achteruitgang. Met name de besturen en commissies zullen ervoor moeten blijven zorgen dat de randvoorwaarden zijn geregeld. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd zaken die verbeterd kunnen worden. Wij kunnen echter niet alles tegelijk aanpakken, er dienen prioriteiten gesteld te worden. Vandaar dat wij als hoofdbestuur voor het seizoen 2005 – 2006 een aantal speerpunten benoemd hebben. Samenvattend hierbij per speerpunt de stand van zaken:

 

Herstructurering Paramedische Begeleidingsgroep (PMB)

De eerste aanzet tot herstructurering van de Paramedische Begeleidingsgroep hadden wij in het seizoen 2004 – 2005 al gegeven, maar het afgelopen jaar hebben wij dat speerpunt kunnen afronden. Wij zijn er in geslaagd om twee nieuwe, jonge krachten (te weten Mattijs Wassink en Hens Brummelaar) aan te trekken, die zowel doordeweeks als op de zondag klaar zullen staan voor Grol 1. Samen met de overige drie leden van de PMB wordt gezorgd voor een goede behandeling van blessures bij al onze spelende leden.

 

Communicatie

Een belangrijk medium in het informeren van onze leden is en blijft de website www.svgrol.nl Wij draaien nu ruim 1,5 jaar met een beheergroep website, die allerlei werkzaamheden verricht ten behoeve van het onderhouden van de website. Wij beschikken over een site waar wij met z’n allen trots op kunnen zijn. Zaak is om de site ook actueel te houden. Dat kan de beheergroep niet alleen. We doen dan ook een beroep op alle geledingen om tijdig en regelmatig informatie bij de beheergroep aan te reiken. Omdat dit een continue proces is, beschouwen wij dit speerpunt als afgehandeld.

 

Renovatie kleedkamers 1 en 2

De renovatie van de kleedkamers 1 en 2 onder de tribune heeft nog niet plaatsgevonden. Omdat de financiële middelen ontoereikend zijn, is dat helaas nog niet van de grond gekomen. Omdat wij deze kleedkamers gewoon erg hard nodig hebben, hopen wij als bestuur het komende seizoen wel de financiële middelen te krijgen om het groene licht te kunnen geven voor de renovatie. Dit speerpunt blijft dus van kracht.

 

Herstructurering opleiding en vorming

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 3 oktober 2005 hebben wij onze plannen bekend gemaakt voor verdere verbetering van de technische jeugd-opleiding. Een belangrijk aandachtspunt binnen die opleiding is de rode draad; welke groep moet wat en wanneer bijgebracht worden. Deze rode draad is de basis van de oefenstof die de jeugdspelers wordt aangeboden en derhalve de leidraad voor de trainers om het trainingsprogramma samen te stellen. De rode draad is voor de gehele jeugdopleiding, voor alle geledingen vanaf de mini-pupil tot aan de A-speler. Dit zeer ambitieuze plan zal meerdere jaren in beslag gaan nemen.

Voor het seizoen 2005-2006 werd een belangrijke eerste stap gezet door de invoering van een nieuwe functie en wel die van Technisch Coördinator Jeugd-opleiding. Deze nieuwe functie wordt vanaf september 2005 bekleed door Jos Porskamp. Na een half jaar zou kritisch gekeken worden naar de voortgang. Jos Porskamp is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de genoemde plannen, de invoering, coördinatie, bewaking en evaluatie van de veranderingen en is verantwoordelijk voor de verdere verbetering van de opleiding binnen de jeugd.

 

In maart 2006 heeft de genoemde evaluatie plaatsgevonden. Wij constateerden dat alle doelstellingen voor het eerste halfjaar waren gerealiseerd, zelfs meer dan dat. Er was eigenlijk geen enkele wanklank. Besloten werd dan ook om met Jos Porskamp op de ingeslagen weg door te gaan. Met hem is een contract voor 5 jaar afgesloten, m.a.w. t/m juni 2010. Samen met hem zijn elf doelstellingen geformuleerd. Zo dient hij een programma te differentiëren naar klasse evenals  prestatief versus recreatief en dat programma toe te passen bij de betrokken teams. Tevens is hem gevraagd om een scoutingsysteem op te zetten en een selectiebeleid uit te werken. Ook het vormen van een technische commissie is één van zijn belangrijkste actiepunten. 

 

De genoemde doelstellingen wensen wij gefaseerd in te voeren. Bij de uitvoering ervan dient te allen tijde in acht gehouden te worden dat wij met vrijwilligers te maken hebben en dat wij de kaderleden zoveel mogelijk zelf willen proberen op te leiden. Het bestuur heeft besloten dat er de komende jaren structureel meer geld beschikbaar komt voor de jeugdopleiding. Dit is met name bedoeld voor de interne opleiding van trainers en het verder opleiden van ons kader. Ook kosten voor één of meerdere activiteiten ter stimulering van het kader kunnen hieruit betaald worden. De aanschaf van materialen is tevens inbegrepen. Wij wensen Jos Porskamp en al ons kader heel veel succes met het op een hoger peil brengen van ons jeugdvoetbal.

 

Onderhouds- en investeringsplan

Ten aanzien van de items onderhouds- en investeringsplan, kunstgras en daarmee samenhangende subsidies kunnen wij als bestuur op dit moment geen concreet nieuws melden. Wel zijn er t.a.v. kunstgras ideeën gelanceerd door de gemeente, voortkomend uit haar belangstelling voor overname van ons trainingsveld met als doel daar het tenniscomplex te vestigen. Zoals u van ons als bestuur mag ver-wachten, hebben wij daar in het belang van de vereniging op gereageerd en hebben wij u op hoofdlijnen geïnformeerd via de gebruikelijke media. Sindsdien zijn er helaas geen verdere ontwikkelingen te melden. Inmiddels is het bestuur door de gemeente Oost Gelre uitgenodigd voor een informatieavond inzake de priva-tiseringsplannen en onderhoudssubsidies. Zodra hierover meer bekend gemaakt kan worden, zullen wij dit als bestuur uiteraard doen.

 

Renovatie / vernieuwing van de geluidsinstallatie

Wij constateerden dat onze geluidsinstallatie buiten aan vervanging toe was. Met een donatie van € 5.000,00 van de V.S.V.G., uitgereikt aan het hoofdbestuur tijdens de najaars fancy fair in 2005, hebben wij een volledig nieuwe geluidsinstallatie kunnen realiseren. Dank hierbij nogmaals aan de V.S.V.G., maar ook aan de woensdag vrijwilligersgroep, die ten behoeve van deze installatie in snel tempo de nodige werkzaamheden verricht heeft.

 

Resumerend: Een aantal speerpunten hebben wij dus met succes kunnen afronden en een aantal speerpunten blijft ook in het seizoen 2006 – 2007 nog van kracht. Bij de mededelingen zult u straks nader geïnformeerd worden over de speerpunten van het hoofdbestuur dit seizoen.

 

 

Besturen

Het hoofdbestuur van onze vereniging bestond het afgelopen seizoen uit:

 

Theo Huijskes

Voorzitter

Tonnie Zieverink

Secretaris

Hans van Halm

Penningmeester

Ben Bomers

Tweede voorzitter

Hemmie Oolthuis

Bestuurslid Technische zaken

René Wolters

Tweede secretaris/penningmeester

Stan Raben

Bestuurslid algemeen beheer

Bob Lebbink

Voorzitter bestuur senioren

Marco Frank

Voorzitter jeugdbestuur

Frans Heming

Secretaris jeugdbestuur

 

Zoals gememoreerd is Hemmie Oolthuis in het najaar van 2005 tussentijds gestopt als Hoofdbestuurslid Technische Zaken. Over hoe wij die vacature voor het komende seizoen gaan invullen, zullen wij u bij de Bestuursverkiezing nader informeren.

Bij de bestuursverkiezing straks zijn Theo Huijskes (voorzitter) en René Wolters  (tweede secretaris/penningmeester) aftredend en herkiesbaar.

Het jeugdbestuur kende het afgelopen seizoen geen mutaties. Het bestuur senioren daarentegen wel. Voorzitter Bob Lebbink heeft te kennen gegeven zijn bestuurs-functie niet langer te kunnen combineren met zijn thuissituatie en is tussentijds afgetreden. Zijn opvolger is inmiddels gepresenteerd in de persoon van Rob van Meurs. Als nieuwe voorzitter van het bestuur senioren heeft hij een kwaliteitszetel in het hoofdbestuur. Wij wensen hem veel succes.

 

 

 

Financiële positie

Op het seizoen 2005 - 2006 kunnen we, financieel gezien, met plezier terugkijken. De gang van zaken was zelfs zodanig dat er gelden gereserveerd kunnen worden voor toekomstige investeringen en eventuele incidentele tegenvallers. Het uiteindelijke positieve resultaat van € 3.856,00 zal aan het eigen vermogen worden toegevoegd. De penningmeester zal u straks e.e.a. nader uit de doeken doen.

 

 

Leden en vrijwilligers

Helaas is ons in het seizoen 2005 – 2006 een  aantal leden ontvallen, te weten:

op 26 december 2005                Bennie Everink

op 28 januari 2006                    Johan Huinink

op 9 maart 2006                        Gerda Walterbos – Franken

 

Nog recenter zijn ons ontvallen:

op 2 augustus 2006                   Wim Roerdink

op 12 september 2006   Theo Konings

op 18 september 2006   Teun ter Bogt   

 

Mensen, die allemaal op een geheel eigen wijze van betekenis zijn geweest voor de S.V. Grol. Wij zullen hun naam altijd in ere houden. Voorafgaande aan deze algemene ledenvergadering hebben wij als bestuur buiten bij de entree van het sportpark ‘Den Elshof’ ter nagedachtenis aan alle gestorven leden van onze vereniging een bloemstuk gelegd bij de herdenkingszuil ‘Bewogen staan wij stil’.

Laten wij met ons allen hier aanwezig gaan staan om één minuut stilte in acht te nemen ter ere van onze overleden medemens.

 

Het ledenbestand van onze vereniging is het afgelopen seizoen opnieuw flink toegenomen. In dit jaarverslag is een overzicht opgenomen van de laatste vier jaren, met als teldatum 30 juni. Ik noem u slechts de aantallen over de laatste twee seizoenen. Successievelijk het totaal aantal spelende leden, ondersteunende leden en het totaal aantal leden.

 

 

2002 - 2003

2003 - 2004

2004 - 2005

2005 - 2006

Leden boven 18 jaar

245

248

253

251

Leden van 12 t/m 18 jaar

139

145

128

125

Leden beneden 12 jaar

214

224

222

260

SPELENDE LEDEN

598

617

603

636

Ondersteunende leden

489

479

561

553

TOTAAL LEDEN

1087

1096

1164

1189

 

Het aantal spelende leden is dus met ruim 30 gestegen in vergelijking met het vorig seizoen. Dit is met name te danken aan de grote aanwas bij de jongste jeugd. Het aantal leden beneden de 12 jaar is met bijna 40 gestegen. De positieve trend zet zich dus voort. Wij zien bijvoorbeeld een uitbreiding van twee teams bij de jeugd en een handhaving van