Grol met hoofd al bij nacompetitie

12-05-2013

Grol 1 - Tubantia 1  1 - 2

Koen van Meurs volgt leider Hennie Schovers op.

Was het zo dat er niet echt meer wat op het spel stond voor de Grol, was men wellicht al bezig met de start van de nacompetitie aankomend weekend, of was het heilige vuur er uit wellicht na een lang seizoen? Feit is dat Grol haar laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie met 1-2 verloor tegen laagvlieger Tubantia uit Hengelo (Ov), en het slot van de competitie afsloot met slechts 1 punt uit de laatste 3 wedstrijden. Gaat het seizoen, dat toch vele hoogtepunten kende, waarbij Grol zelfs 8 dagen eerder alle kansen op een kampioenschap nog volledig in eigen hand had, hiermee als een nachtkaars uit?

Voorafgaande aan de wedstrijd en direct na afloop zijn de supporters duidelijk en klinkt een eensgezind geluid. En trots! “Het is toch prachtig wat we dit jaar gezien hebben. Dit is toch boven verwachting, zeer acceptabel dit, en Jos, volgende wekke weer en dan bu’w d’r weer,” krijgt trainer Jos Heutinck nog even mee als hij richting de kleedkamer loopt. Heutinck is na het laatste fluitsignaal, althans zo lijkt het, de enige die zeer teleurgesteld is in de nederlaag. Er kan geen lachje af, terwijl de spelersgroep en begeleidingsteam zich snel lijken te herpakken en het al direct over Leones hebben, de eerste tegenstander in de nacompetitie. Het tekent de gedrevenheid van Heutinck die dit jaar een boven verwachting fantastische prestatie heeft geleverd met zijn jongens. “Dit is bijzonder zuur. Het is een beetje in de lijn van de laatste wedstrijden. De knop zal deze week nog wel om moeten,” sluit hij af met gefronste wenkbrauwen.

Vooraf

Vooraf is Grol’s hoofdtrainer nog strijdbaar en is hij helder over de benadering van een wedstrijd die volgens velen nergens meer om gaat. “Het gaat wel degelijk ergens om. We hebben een verplichting naar ons zelf en naar ons hondstrouwe publiek om vandaag wat recht te zetten. We hebben de laatste wedstrijden niet gebracht wat we moesten brengen.” De opstelling kende enkele opvallende, maar ook verklaarbare, wijzigingen. Geen Thomas Porskamp, Michel Kamphuis, Sil Brockötter, Christian Pillen en Mathijs Warnar. “Degenen met kleine pijntjes en de jongens die op scherp staan met hun aantal gele kaarten houden we aan de kant. We hebben een aantal jongens uit Grol A1 toegevoegd, en een enkeling uit Grol 2. Daar hebben we bewust geen spelers uitgehaald omdat zij nog een belangrijke wedstrijd moesten spelen voor klassebehoud, maar er staat een waardig Grol 1,” benadrukt hij stellig. “Ik ben benieuwd hoe ze dit oppikken. Ik ben er van overtuigd dat ongeacht deze wedstrijd iedereen scherp aan de nacompetitie begint.”


Foto's: Streekgids.nl

Westrijd

Grol begon de wedstrijd het eerste half uur gedreven en niets leek er op dat de wedstrijd op een nederlaag driegde uit lopen. Maar Tubantia is gretig. Zij hebben groot belang bij een overwinning, omdat men zich dan direct veilig speelt voor klassebehoud. Het levert de Tukkers enkele kansjes en schietkansjes op. Grol creëert niet echte scoringskansen maar gaat na 30 minuten wel aan de leiding door een zondagschot van Simon Dibbets, die vanaf ruim 30 meter uithaalt en met een geplaatste schuiver in de uiterste rechterbovenhoek de Tubantia-doelman tot figurant degradeert: 1-0. Even daarvoor komt Grol nog goed weg bij een kopkans van een ‘Tubantiaan.’ De kopbal gaat voorlangs. In de 40e minuut krijgt Tubantia, tot ontsteltenis bij Grol, en tot eigen verrassing, een penalty toegekend door scheidsrechter Harmelink. Oorzaak zou een overtreding van Tim Peters zijn in de hoek van het eigen strafschopgebied . Als een Tubantiaspeler de bal buiten ‘de zestienmeter’ neerlegt staat de leidsman bij de stip te wuiven dat er een penalty genomen mag worden. Doelman Max de Vries stopte dit seizoen al enkele strafschoppen, maar op de geplaatste ‘pingel’ van Jeroen Steggink komt hij net iets te kort, al zit hij er nog wel aan met een katachtige duik in de linker benedenhoek. In de tweede helft weinig kansen over en weer, al is Grol in de persoon van Twan Scholten, dicht bij een voorsprong, na goed voorbereidend werk van Lennard Walterbos. Zijn uithaal raakt de paal. Een minuut later is het Jeroen Steggink van de gasten die ook van verder uit blijkt te kunnen halen dan vanaf 11 meter. Op dezelfde plek waar Simon Dibbets in de eerste helft te de score opende voor Grol, haalt hij nu met een droge volley succesvol uit. Grol komt later bij een vrije trap nog goed weg als een vrije trap van de rechterzijde van het veld door een woud van spelers en benen in het Groldoel belandt. De goal wordt echter afgekeurd. Het jeugdige Grolteam zet nog wel aan om de nederlaag te ontlopen en alle hoop is dan gevestigd op een corner voor Grol. Als iedereen zijn positie heeft ingenomen klinkt een fluitsignaal. Niet om de corner te laten nemen, maar het eindsignaal. Het publiek lacht, maar De Tubantianen echter het allerhardst: Zij zijn veilig!



Nacompetitie

Grol - Tubantia was zondag zeker geen hoogstaande wedstrijd. Alles echter wat Grol een warm hart toedraagt onderging de nederlaag gelaten en heeft het volste vertrouwen in de nacompetitie, met een Grol in de sterkste opstelling, waar de Grolaanhang dit seizoen al meerdere malen zo door verrast werd; door de goede uitslagen, maar nog meer door het vertoonde spel, de saamhorigheid in de groep, de gedrevenheid, de spelvreugde, de beleving en passie die vaak aan de dag werd gelegd als het nodig was. Maar ook door de presentatie, beleving, benadering en prestaties van trainer Jos Heutinck, die bij Grol tot op heden al de nodige schouderkopjes mocht ontvangen voor zijn werk en hoe hij midden in de vereniging staat en belangstelling heeft voor alles. En niet gemaakt, alles oprecht! Het team verdient dan ook in de nacompetitie de steun van de grote Grolaanhang. En reken er maar op dat de jongens er klaar voor zijn…..Er zit nog heeeel veel in dit Grolse vat!

Nieuwe leider Koen van Meurs

Rondom het team en op de bank bij Grol was een nieuw gezicht waar te nemen, namelijk Koen van Meurs (28). Hij neemt met ingang van het nieuwe seizoen het leidersstokje over van Hennie Schovers die in de winterstop aangaf een punt te zetten achter zijn 18 jaar leiderschap bij de hoofdmacht. Koen heeft er zin in vertelt hij vooraf. “Ik heb vanmorgen mijn team Grol 4 waar ik leider van ben ingelicht, en draai vandaag en in de nacompetitie alvast mee.” Hennie Schovers geeft hem alvast wat tips mee. “Zorg voorafgaande aan de wedstrijd dat je even op de website van de tegenstander kijkt zodat je een beetje op de hoogte bent van wat er bij de vereniging speelt. Van Heino wist ik daardoor dat het eerste team de avond ervoor nog een bruiloft had gehad van hun leider. Ik feliciteerde hem toen ik binnenkwam. Dat werd zeer gewaardeerd,” maakt Hennie zijn werkwijze met een voorbeeld levendig.

Wedstrijdinformatie

Speelronde:

26

Wedstrijd:

s.v. Grol 1 - Tubantia 1

Scheidsrechter:

Dhr. G.A. Harmelink uit Deventer

Eindstand:

1 - 2

Ruststand:

1 - 1

Scoreverloop:

30e min. 1 - 0 Simon Dibbets
40e min. 1 - 1 Jeroen Steggink
72e min. 1 - 2 Jeroen Steggink

Gele kaarten: Grol: Bjorn Koldeweij
Tubantia: 1x

Opstelling Grol:

Doel: Max de Vries
Achter: Robin Schuurmans (73. Mart Willemsen), Tim Peters, Bjorn Koldeweij, Wouter Pillen
Midden: Simon Dibbets, Mart Zieverink (68. Siem Huijskes), Lennard Walterbos
Voor: Twan Scholten, Sander Nijhoff, Bram Rhebergen (46. Jordy Oonk)

Pupillen van de week: Noah Jansen en Thion Groot Kormelink (Grol F3)
Sponsor wedstrijdbal: Cafe Speeltuin Grolzicht uit Groenlo
Bijzonderheid: Koen van Meurs loopt stage als opvolger van leider Hennie Schovers

Uitslagen 2e klasse J

s.v. Grol - Tubantie 1 - 2
Wijhe '92 - Dieze West 0 - 2
PH Almelo - AJC '96 2 - 4
De Zweef - Heino 1 - 0

KOSC - WVC

2 - 0
ATC '65 - SDC '12 2 - 3
Victoria '28 - Luctor et Emergo 1 - 3

Stand 2e klasse J

1 Luctor et Emergo 26 - 53
2 Dieze West 26 - 51
3 De Zweef 26 - 50
4 sv Grol 26 - 46

5 SDC '12

26 - 46
6 PH Almelo 26 - 41
7 Heino 26 - 35
8 ATC '65 26 - 31
9 Wijhe '92 26 - 31
10 Tubantia 26 - 30
11 AJc '96 26 - 28
12 WVC 26 - 26
13 KOSC 26 - 23
14 Victoria '28 26 - 20