Grol heeft kampioenschap niet meer in eigen hand

05-05-2013

Grol 1 - ATC '65 1  1 - 1

Zondag 5 mei 2013. Een prachtige zomerse dag met een middagtemperatuur van circa negentien graden en dientengevolge geweldig voetbalweer. Op het sportpark Den Elshof, en dat even voor de aftrap van de competitiewedstrijd Grol 1 - ATC ’65 1, heerst een gezellige drukte, die gepaard gaat met een goede sfeer. In feite niet zo verwonderlijk, want de hoofdmacht van Grol heeft met nog drie competitiewedstrijden te gaan de koppositie in de tweede klasse J van de KNVB in handen. En de brandende vraag is: Hoe zal de situatie zijn na de wedstrijd tegen de Hengelose club van voorzitter Joop Munsterman? Munsterman die er in Groenlo overigens niet bij is, omdat hij vanzelfsprekend acte de présence geeft bij de een na laatste competitiewedstrijd van FC Twente uit tegen Heracles Almelo.

Naast de handhaving van de koppositie heeft het team van trainer/coach Jos Heutinck ook nog een appeltje te schillen met ATC ’65. In de uitwedstrijd tegen de selectie van trainer/coach Joos du Gardijn kreeg de Grolploeg namelijk een behoorlijke afstraffing te verwerken. De wedstrijd destijds op het sportpark Slangenbeek in Hengelo Ov. werd namelijk met de overduidelijke cijfers 5-1 verloren.

Foto's: Streekgids.nl

Onder het toeziend oog van de directie van Univé, hoofdsponsor van de s.v. Grol en deze middag eregast op het sportpark den Elshof, ging de hoofdmacht van Grol in deze bijzonder belangrijke sleutelwedstrijd uiterst gespannen van start. Daarbij kwam dat men in ATC ’65 geen tegenstander trof, die als De Zweef een week eerder alles op de aanval gooide. De ploeg uit Hengelo Ov. hanteerde van meet af aan een bijzonder defensieve tactiek, daarbij één doel hanterende: vandaag in ieder geval niet verliezen. En juist in dat situaties blijkt dat Grol een erg jonge selectie heeft (gemiddelde leeftijd 21 tot 22 jaar), die de nodige ervaring ontbeert om daarop afdoende te anticiperen. Absoluut geen kritiek, maar alleen een constatering wat betreft het wedstrijdbeeld in met name de eerste helft.

ATC ’65 hanteerde een abnormale defensieve tactiek met een aantal forse verdedigers, en daarbij in een hoofdrol centraal verdediger Edwin van Eerten, 40 jaar oud dan wel jong. Een geroutineerde speler die in leeftijd bij wijze van spreken de vader had kunnen zijn van 17-jarige spelers aan Grolkant, zoals Tim Peters en Sil Brockötter. Desalniettemin had Grol in de eerste helft een duidelijk overwicht, maar kon dat helaas niet in doelpunten tot uitdrukking brengen. Dit laatste had met name te maken met het gegeven dat er zich geen echte doelrijpe kansen, maar slechts kansjes voordeden in het eerste bedrijf van dit door relatief veel belangstellenden gadegeslagen competitieduel.

In de tweede helft ontwikkelde zich een meer levendige partij voetbal. En dit zeker nadat ATC ’65 via Hugo ter Hedde een 0-1 voorsprong had genomen. Een doelpunt dat deels op het conto van de Goorse scheidsrechter Leushuis kan worden bijgeschreven. Deze referee weigerde namelijk te fluiten voor een forse overtreding op Mathijs Warnar, waarna ATC ’65 in de tegenaanval tot scoren kwam. Deze treffer luidde daarentegen wel een massaal slotoffensief in van de op dat moment in het veld staande Grolelf. In die fase van de strijd kreeg Grolspits Sander Nijhoff enkele kansen en hadden Mathijs Warnar en Sil Brockötter geen geluk met enkele doelgerichte kopballen. Ook een fraaie actie over rechts, en dat reeds in de blessuretijd, bracht de Grolploeg niet de verdiende gelijkmaker, omdat Mathijs Warnar zijn inzet op de binnenkant van de paal zag belanden. Maar het harde werken van de Grolploeg in de slotfase werd beloond met een doelpunt van Sander Nijhoff, nota bene gescoord in de 98e minuut oftewel in de 8e minuut van de blessuretijd. Scheidsrechter Leushuis telde in totaal negen minuten blessuretijd bij.

Ondanks het gelijkspel teleurstelling alom bij de spelers van Grol na afloop. Immers de koppositie in de tweede klasse J werd na bekendmaking van alle einduitslagen in de tweede klasse J overgedragen aan Luctor et Emergo. Maar de spanning blijft tot het laatste moment. Want daar waar Luctor et Emergo de ranglijst nu aanvoert met 47 punten, volgen Grol met 46, Dieze West met 45 en De Zweef met 44 punten. Een mooier scenario voor de eindfase van deze competitie, lees laatste twee wedstrijden is eigenlijk niet denkbaar.

En daarom maar afsluiten met de alleszeggende woorden van trainer/coach Jos Heutinck: “Donderdag a.s. uit tegen Heino en vervolgens zondag a.s. thuis tegen Tubantia gooien wij ons niet voor 100% in de strijd, maar voor veel meer dan dat. Wij willen en zullen onszelf dan in ieder geval niets kwalijk hoeven te nemen in het geval de naaste concurrenten een steek laten vallen en wij het dientengevolge aan onszelf hebben te wijten dat de kampioenstitel aan onze neus is voorbijgegaan. Daarom zal Grol donderdag en zondag a.s. terdege van zich doen laten spreken!”

Met nog twee wedstrijden te gaan dus op naar de volgende ontmoeting, te weten donderdag 9 mei a.s. de wedstrijd Heino 1 - Grol 1 en zondag 12 mei a.s. op het sportpark Den Elshof in Groenlo de wedstrijd Grol 1 - Tubantia 1. Let wel, beide wedstrijden, dus ook de laatste wedstrijd van Grol 1 in Groenlo, beginnen om 14.00 uur!

achter: Thomas Porskamp, Tim Peters, Wouter Pillen en Michel Kamphuis;
midden: Christian Pillen, Lennard Walterbos en Don Emaus (68e min. Sil Brockötter);
voor: Bram Rhebergen, Sander Nijhoff en Mart Zieverink (68e min. Mathijs Warnar).

Sponsor Wedstrijdbal: Cafe de Brouwerij uit Groenlo
Pupillen van de week: Daan Klein Gunnewiek en Chiem Smeets (Grol F8)
Bijzonderheid: Voorafgaande aan de wedstrijd werd er een minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van Joop (Jopie) Koenders, voormalig doelman van Grol 1 en lid van verdienste van de sportvereniging Grol