Nieuwjaarstoespraak 2013 voorzitter sv Grol

06-01-2013

Beste leden van de sv Grol , dames en heren,

In de eerste plaats wens ik u en jullie allen heel veel geluk in dit nieuwe jaar. Natuurlijk ook in sportief opzicht, maar nog veel meer op uw , op jullie persoonlijk vlak.

Het gaat goed met de sv Grol. Dat mogen we gerust stellen. We hebben nog steeds veel wensen en ambities, maar we hebben de zaken goed voor elkaar.

Vorig jaar heb ik in de nieuwjaarstoespraak een beroep gedaan op de spelende leden om sportiviteit en discipline te tonen. In grote lijnen hebben ze zich daar keurig aan gehouden. Als er al wat incidenten waren, waren dat zaken die te maken hadden met het onzorgvuldig omgaan met materialen en het besmeuren van kleedkamers. We zijn daar telkens direct tegen opgetreden. Ook bij onze tegenstanders hebben we af en toe dit gedrag gezien.

We zijn als voetbalvereniging ernstig geschrokken van excessen op andere amateurvelden in Nederland zoals in Amsterdam en Almere, die zelfs twee mensenlevens eisten. Ongelooflijk voor ons, en ook een signaal aan onze bestuurders, trainers en leiders om extra waakzaam te zijn. Dit is toch het allerlaatste wat je als vereniging wilt meemaken.

Onze verenigingsscheidsrechters hebben dit signaal al opgepakt. Gele kaarten worden na de wedstrijd lang niet altijd meer weggepraat en rode kaarten worden doorgegeven aan de KNVB. Ook van spelers van de Grol. Zo hoort het, wie niet sportief wil spelen, moet er maar eens een paar weken in de dug-out over nadenken.

Positief ontwikkelt zich ook de mentaliteit van de spelers bij de sv Grol. Hierbij gaat het vooral om de wedstrijdmentaliteit. Met als hoofddocent en voorbeeld, onze hoofdtrainer Jos Heutinck. We zijn buitengewoon tevreden over zijn functioneren , in alle opzichten.
De Commissie Opleiding en Vorming , het bestuur senioren, het jeugdbestuur, de technische staf bij de senioren, het hoofdbestuur , iedereen heeft intussen het thema mentaliteit opgepakt. Langzaam maar zeker gaan we dit terug zien in de wedstrijden.

Wedstrijden die na de eerste seizoenshelft door de meeste selecties in de jeugd en de senioren gemiddeld goed zijn doorstaan. Er blijven nog een paar teams achter in hun prestaties maar er is nog een tweede seizoenshelft.

Zeer verheugd kunnen we zijn over de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal. Enthousiasme, frivole trainingskleding, frustraties, soms een letterlijk bijterige tegenstander , vriendinnenschap, veel lol, techniekverbetering, toegenomen inzicht in het spel, te laat beginnen, onterecht verliezen met 8-0 , ruzie met de bal, je kunt het allemaal waarnemen in deze opbloeiende categorie binnen de sv Grol.

Maar er zijn nog drie nieuwe voetbalcategorieën bij de Grol waar te nemen :

Zoals het G-voetbal. Om een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen, het betekent niet Gehandicaptenvoetbal. We hadden in Nederland de juniorencategorieën A, B, C, D, E en F. Toen kwam deze mooie categorie erbij. En een genie bij de KNVB nummerde toen maar even door. Hoe diep kun je nadenken? Die KNVB-functionaris heeft in ieder geval voor zichzelf de G- dubbel waargemaakt, Geestelijk Gestoord . Voor mij staat vanaf nu de G- van G-voetbal voor Geweldig !

Dan het 45+ voetbal (zonder buitenspel en grensrechters op een half veld met kleine doelen). Intensieve potjes voetbal voor mannen die alleen met elkaar gemeen hebben dat ze 45 jaar of ouder zijn. Voor de rest zie je volslanke kerels, bierbuiken, stille krachten, beterweters, net te laat spelers, explosieve spelers, kaartenpakkers, vredestichters. Kortom, een dwarsdoorsnede van een veteranen-afdeling. Maar in de eerste plaats veel plezier in de eerste en tweede en vooral in de derde helft.

En tot slot sinds kort het Peutervoetbal. Dit laatste doen we in samenwerking met gymnastiekvereniging Rap en Snel. Uurtje gym en uurtje voetbal per week. Lenigheid en lichaamshouding kenmerken goede voetballers. Een basis die je op zo jong mogelijke leeftijd moet leggen. De eerste aanmeldingen zijn binnen, we gaan ermee van start.
Over een aanbod voor enige oudere, houterig bewegende spelers en één dito clubscheidsrechter denken we nog na.

U ziet, voetbal is van ons allemaal. Zeker bij de sv Grol. Daar moet veel voor gebeuren en gelukkig zetten zich bij ons veel mensen vrijwillig daar voor in.

En we doen dit samen ook gestructureerd. Daarvoor hebben we zo’n 35 speerpunten bepaald die te maken hebben met de Accommodatie, het Technisch beleid, het Vrijwilligersbeleid, de Communicatie, het Sponsorbeleid, de Financiën en de Verenigingszaken. We blijven ons telkens vernieuwen , of het nu om de accommodatie gaat, het aanstellen van vertrouwenspersonen, het benoemen van vrouwen in bestuurlijke posities, het installeren van digitale informatieborden op het sportpark, de oprichting van een nieuwe parkdienst, het nog meer aandacht geven aan de keepersopleiding (onder leiding van onze oud Grol 1 -doelman Sjaak Janssen) of de samenwerking te zoeken met de vv Grolse Boys. We blijven vooruit kijken en kunnen dat als sv Grol met optimisme en vertrouwen doen. We worden als bestuur jeugd, bestuur senioren en hoofdbestuur daarin ondersteund door vele geledingen binnen de vereniging die ik bij deze gelegenheid toch nog een keer wil opnoemen (hou u vast) :
De Vrienden van de sv Grol, de Supportersclub, de Business Club, de Stichting Accommodatie, de Sponsorcommissie, de commissie Communicatie, de Beheergroep Website, onze twee Vertrouwenspersonen, de Beheergroep Kleding, de commissie Nevenactiviteiten Jeugd , de Woensdaggroep, de Beheergroep Den Elshof en hun vaklieden, de Paramedische Begeleidingsgroep, de Schoonmaakdienst Bibah, de Terreincommissie (vanaf nu de Parkdienst), onze Consul, de Redactie van het clubblad, de Bezorggroep van het clubblad, de Verenigingsfotografen, de Stichting Marveld Toernooi, de Verenigingsscheidsrechters, de Kassamedewerkers, de Gastvrouwen bij de thuiswedstrijden van Grol 1 , onze omroepster, de Verslaggeversgroep bij alle wedstrijden van Grol 1.

Allemaal bestaande uit vrijwilligers die vorige week nog hebben mogen waarderen door het houden van een zeer geslaagde Vrijwilligersavond. Ook daar was een Organisatiecommissie bij betrokken, met veel succes.

Waarbij ik zeker sportcafé Den Elshof , Rob Porskamp en al zijn medewerkers wil complimenteren met wederom een grote gastvrijheid, service en medewerking. Ons sportcafé heeft bij al onze collega-verenigingen een geweldige faam, dat horen we telkens weer.

Ter gelegenheid van die Vrijwilligersavond wordt er binnenkort nog een Vrijwilligersboom op dit sportpark gepland. Een mooi gebaar.

Eenzelfde gebaar maakte Guido Wijers in zijn oudejaarsconference door zijn publiek telkens als het woord “Vrijwilliger” viel, te laten klappen. De organisatie van deze Nieuwjaarsloop heeft aangegeven dat ik dat niet mocht herhalen. Het zou teveel ophouden. Als compromis hebben ze bedacht dat er alleen geklapt mag worden als het woord “voorzitter” valt. Beetje laat, want ik ben er bijna. Dat moet ook, want de loting voor de Marveld Junior Champions League komt eraan.

Dan kom ik nog even terug op hoe wij als vereniging zijn georganiseerd.

Ik weet dat onze organisatie-structuur zich kan meten met een internationaal bedrijf en soms zelfs met het aantal commissies van de Europese Unie vergeleken wordt. Maar het betekent ook dat we het met velen en met elkaar doen.

Laten we dat gevoel van “samen met elkaar” vasthouden in dit nieuwe jaar, ook in het belang van de Groenlose gemeenschap.

Dank u wel.

Hans Scheinck
Voorzitter s.v. Grol