Busbedrijf OAD Hartemink zet zich in voor Oekraine

14-03-2022

Grollenaar Willem te Kolste erg ontdaan na opgedane ervaringen

Bron: Groenlose Gids
Door: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Het is zondag 13 maart 2022. Grollenaar Willem te Kolste (69), van beroep buschauffeur, zit in zijn op het parkeerterrein van Den Elshof geparkeerde touringcar met gemengde gevoelens voor zich uit te staren. Met in gedachten nog niet de taak om een half uurtje later de eerste selectie van Grol naar Enschede te vervoeren voor de te spelen competitiewedstrijd tegen Vogido. Een en ander heeft te maken met de emotionele nawerking van zijn een dag eerder afgeronde reis naar Polen voor het ophalen van bijna honderd, in Nederland onder te brengen vluchtelingen uit Oekraïne. “Ik ben nog steeds erg ontdaan, eerlijk gezegd heb ik er vannacht slecht van geslapen. De confrontatie met het leed onder de passagiers grijpt mij enorm aan!”

‘De organisatie in Polen verdient een dikke pluim’
“Maar als het moet, sta ik volgende week weer in de startblokken om opnieuw naar Polen te rijden.” Te Kolste vertelt dat Busmaatschappij OAD in nauwe samenwerking met Hartemink Touringcarbedrijf al het mogelijke in het werk stelt om zoveel mogelijk vluchtelingen uit Oekraïne vanuit Polen naar Nederland te vervoeren. “Deze keer werd er een beroep gedaan op mij, en dat samen met collega Arie Poel uit Neede, om vijfennegentig vluchtelingen, praktisch alleen maar vrouwen met kinderen, met een tweetal touringcars naar Nederland te vervoeren. De totale organisatie was perfect geregeld, waarbij ik de coördinerende inbreng van Patrick Hartemink niet onvermeld mag laten. In de afgelopen week was het dan zover. Met twee touringcars, helemaal voorzien van allerlei attributen, zoals luiers, inlegkruisjes, maar ook het nodige speelgoed, waarbij de medewerking van Handelsonderneming Michiel Meekes genoemd dient te worden, werd er aangezet voor een circa 1.200 kilometer lange reis. Aangekomen in Krakau was alles tot in de puntjes geregeld. Als chauffeurs werd ons goed verzorgde overnachting aangeboden in een luxe hotel”, aldus Te Kolste, die ondanks de emotionele momenten veel waardering heeft voor de perfecte afstemming van alle onderdelen. “Samen met elkaar zijn wij sterk!”

Goede samenwerking
Na de terugreis, waarbij alle 95 vluchtelingen uit Oekraïne afgelopen zaterdag zijn afgezet bij Hotel Ruimzicht in Zeddam, vond verdere verhuizing plaats naar tal van andere plaatsen in Nederland, zoals Utrecht, Alblasserdam en IJsselstein. Daarop terugkomende, is Willem te Kolste nog steeds onder de indruk van deze niet alledaagse reiservaringen. “Het leed is ongekend groot. Verdriet en wanhoop zijn in de ogen van de vluchtelingen af te lezen. Slechts één gehandicapte man maakte de reis mee. Maar verder alleen maar vrouwen en kinderen met daaronder nog erg jonge baby’s en zelfs enkele hoogzwangere vrouwen. Beelden die je in dit geval als chauffeur erg aangrijpen. Maar ondanks dit alles ga ik het bij een volgende keer weer niet uit de weg. Ondanks de vervelende naweeën gaan wij maandag binnen onze touringcarorganisaties weer in conclaaf voor de volgende, te nemen stappen. Daarbij wordt ook tijd ingeruimd voor het instrueren van collega’s, die op het punt staan om voor de eerste keer de reis naar Polen te maken. Goede samenwerking is en blijft eerste vereiste!”