Laura Nijland, van Longa 30 naar Grol en via FC Twente en de KNVB tot aan Grol Dames 1

08-02-2022

Bron: Clubblad 2021-4
Door: Christian Buiël

Als meisje op je 5e beginnen met voetballen. Dat is niet voor iedereen weggelegd, tenminste zo was het vroeger. Wat toen voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgde, is nu niet meer dan normaal. Het toont nog maar eens aan in wat voor een tempo het meisjes- en damesvoetbal zich heeft ontwikkeld de afgelopen 15 tot 20 jaar. Laura Nijland (24) kan dan ook wel gezien worden als ervaringsdeskundige, daar zij dus al zo’n beetje haar hele leven voetbalt en dat niet alleen bij de Grol heeft gedaan.

Het is een regenachtige dinsdagavond in november als we even buiten Groenlo plaatsnemen aan de keukentafel van de familie Nijland. Tijdens het koffiezetten begint Laura al direct vrolijk te vertellen voordat de eerste vraag überhaupt gesteld is. Zo is ze in 2019 afgestudeerd aan de HAN in Nijmegen voor de HRM-studie, waarna ze voor een half jaar op reis is geweest naar ZuidOost-Azië en heeft toen onder meer Thailand, Laos, Indonesië en de Filipijnen bezocht. “Met de feestdagen was ik in Indonesië en als laatste in februari op de Filipijnen, waarna ik naar huis gevlogen ben om carnaval te vieren. Toen kwam corona en toen was het klaar”, zo vat ze het einde van haar reis gevat samen.

Eenmaal thuis heeft ze nog geen werk en besluit om maar ‘iets’ te doen met de twee vakantiehuisjes van haar ouders op het Rommelgebergte. Uiteindelijk begint ze zelfs haar eigen bedrijf ‘Vakantiehuis Achterhoek’, waarbij ze momenteel zeven vakantiehuizen in beheer heeft. “Door corona loopt dat heel erg goed. Ik ben zeg maar in de goede tijd begonnen”, vertelt ze trots en enthousiast over haar onderneming waar ze zeker een dag in de week druk mee is. De rest van de week werkt ze namelijk bij Meilink in Borculo als ‘Junior HR-adviseur’, en is ze daarnaast content schrijver bij Magic Festivals voor de evenementen zoals ‘Church of Techno’ en ‘Hopdonder’.

Van Lichtenvoorde naar Groenlo

Bijna de hele familie Nijland, behalve vader Bert, heeft wel iets met voetbal zo blijkt. Laura is namelijk begonnen met voetbal door toedoen van haar broers Robert en Jeroen, terwijl moeder Diana daarentegen jarenlang bestuurswerk heeft gedaan bij de Grol en tevens leidster is geweest van menig team. Haar eerste stappen op een voetbalveld zette Laura echter niet op Den Elshof, maar in Lichtenvoorde bij Longa’30. “In eerste instantie heb ik bij Longa gevoetbald. We woonden toen namelijk nog in Lichtenvoorde, maar we zijn in 2003 naar Voor-Beltrum verhuisd en zodoende ook bij de Grol gekomen”, zo licht Laura het begin van haar voetbalcarrière toe.

Waar het bij Longa ‘gewoon’ was dat meisjes op voetbal zaten, moest men er bij Grol in eerste instantie aardig aan wennen: “Ik was pas 5 jaar en min of meer het eerste meisje, maar niet veel later kwam ook Joos van Os er bij”, gaat Laura verder. Ze begint uiteindelijk bij de F-jes, om vervolgens in de E-tjes opgepikt te worden door Max de Vries sr. die haar samen met Joos naar de D1 haalt. Vanaf dat moment heeft Laura eigenlijk alleen maar in de selectieteams gespeeld, zolang als dit mogelijk was. Ze geeft dan ook aan dat haar tijd in de C1 onder leiding van Michel Kamphuis en Bart Porskamp zeker niet onvermeld mag blijven.

KNVB Oost & FC Twente

Dat het voetbaltalent van Laura niet alleen bij de Grol opvalt, wordt duidelijk op het moment dat de KNVB en FC Twente zich melden. Bij de KNVB gaat het om het selectie elftal van de afdeling Oost, terwijl ze bij FC Twente mee mag trainen. “Bij FC Twente heb ik eigenlijk maar eventjes meegetraind. Als ik ervoor had gekozen om het te doen, zou ik ook naar een andere school moeten met een busje en moeten stoppen met handballen. Dat wilde ik zelf niet”, aldus Laura over haar korte avontuur bij FC Twente.

“Met het KNVB-team heb ik ook een keer meegedaan aan het Dr. Fadrhonc-toernooi in Harkema dat jaar. Dat was een landelijk toernooi waar wij met meiden van Oost tegen de andere KNVB-districten speelden”, zo gaat Laura verder. Laura was echter niet de enige afgevaardigde namens Grol, ook Joos van Os en Maxime Bennink waren geselecteerd. Vervolgens haakt moeder Diana, die ook even in de keuken is, in op het verhaal over het KNVB-toernooi: “Vertel je ook even dat je bijna was weggestuurd van het toernooi?” Laura begint al lachend te vertellen: “Samen met twee andere meiden ben ik ‘s avonds in het hotel naar de kamers van de jongens van AZ gegaan. Dat werd niet echt gewaardeerd door de KNVB. Ja, ik ben niet iemand die zich altijd aan regels houd. Ik ben daar gewoon niet voor gemaakt.”

De eerste meid op het Marveldtoernooi

Het Dr. Fadrhonc-toernooi is echter niet het enige grotere toernooi dat Laura in haar voetballoopbaan heeft gespeeld. In 2012 is ze namelijk het eerste meisje dat deelneemt aan het Marveldtoernooi. “Toen keek iedereen me toch zo raar aan, met name de buitenlandse teams. Ze dachten natuurlijk: die meid kunnen we wel even aan”, vertelt Laura over haar eerste indrukken van toen. Desalniettemin stelt ze dat het een heel gave ervaring was om mee te maken en alles tot in de puntjes verzorgd was. Daarnaast kreeg ze ook nog eens de nodige interviewaanvragen weet ze zich te herinneren. Uiteindelijk gaat ze met de aanmoedigingsprijs naar huis, met name vanwege haar verdedigende kwaliteiten ook al pakten die soms niet helemaal uit zoals bedoeld: “In de enige wedstrijd die we konden winnen, haalde ik iemand onderuit in het strafschopgebied waardoor we een penalty tegen kregen en alsnog verloren. Ze verwachtten natuurlijk niet dat een meisje slidings zou maken”, vertelt Laura met een grote lach op haar gezicht. Het jaar erop wordt Laura op het Marveldtoernooi vergezeld door teamgenote Marlin te Woerd. “Dat was ook weer een hele ervaring, maar toch anders dan de eerste keer”, zo blikt ze terug op haar tweede deelname.

Grol Dames 1

Nadat een van Laura’s teamgenotes te oud wordt voor de Meiden A maakt het gehele team, inclusief de leiders Rein Nienhuis en Ronald Westervoorde, de overstap naar de senioren en wordt Dames 1. Aan begin van het tweede seizoen komt het team onder leiding van te staan van Jos Porskamp, Jan Oldenmenger en Yvonne Klein Gunnewiek. “Dat was echt wel een van de leukste seizoenen. Jan en Jos zijn zo anders, als duo was dat echt heel grappig en leuk om onder te voetballen”, zo stelt Laura. Dat seizoen weten ze uiteindelijk zelfs het kampioenschap in de 4e klasse binnen te slepen, wat natuurlijk uitbundig gevierd werd. Gezelligheid en ‘een goede 3e helft spelen’ behoren namelijk ook tot de voetbalzondag van Grol Dames 1.

Voor de afsluiting van het seizoen reist het team dan ook af naar Wilbertoord voor het damestoernooi, of beter gezegd de twee feestavonden, van voetbalvereniging De Willy’s. “Dat was een fantastisch eindtoernooi”, begint Laura. “Jos, Jan en Yvonne waren uiteraard mee en we hadden destijds contact opgenomen met Kevin Blom. Sommigen van ons kenden hem via het Marveldtoernooi en hij is toen langsgekomen voor het feest! Met name vanwege de gezelligheid die hij kende van het Marveldtoernooi.” Ondanks de twee gezellige feestavonden, en de wat kortere nachten, weten de dames de 3e plaats te bemachtigen op het toernooi met teams uit het hele land.

Vanaf het seizoen 2018-2019 staat de groep twee jaar onder leiding van John Ligtenberg, Wim Assinck en Laura’s moeder Diana. Met name de gedrevenheid van Wim en de gezelligheid van John zijn 2 kenmerken die Laura zijn bijgebleven van dat jaar: “Het was altijd top dat John meeging naar onze afsluitende weekenden als ‘one of the girls’!” Daarna volgt er een tussenjaar waarbij er geen trainer is en een deel van het team uitkomt in de 7-tegen-7 competitie op de vrijdagavond. Inmiddels is de groep van 7-tegen-7, met een aantal oud-speelsters van Dames 1, zo hecht geworden dat ze ook vaak samen op menig feestje te vinden zijn.

Sinds deze zomer staat er met een Ali Yalcin een nieuwe trainer voor de groep, die daarbij ondersteunt wordt door Marc Houwer en Wim Assinck: “Ik vind het persoonlijk echt een heel fijne trainer. Hij is fel, fanatiek en zegt wat hij denkt. Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk. We zochten namelijk een trainer die ons een beetje aankan.” Het team deed namelijk een oproep op Facebook en maakte daar zelfs een promotiefilmpje voor. “Uiteindelijk hebben we daarop niet veel serieuze reacties gehad, gelukkig zocht Ali iets van Grolsch en kwam zo min of meer onze oproep tegen”, blikt Laura terug.

Als aanvoerder van Dames 1 geeft Laura aan dat het team het moeilijk heeft in de 3e klasse. “Het zit niet altijd mee, met name vanwege de vele blessures. Een wedstrijd moest zelfs gestaakt worden omdat we te weinig speelsters over hadden op het veld. We kregen daarvoor zelfs een boete en 1 punt in mindering van de KNVB”, zo vertelt Laura over de eerste seizoenshelft. “We hebben een vrij jonge groep. De jongste is 15 en de oudste is 27, maar de trainingen zijn wel goed en er wordt veel gelachen. De gezelligheid is dus wel aanwezig, de prestaties zullen daarom uiteindelijk van zelf komen”, stelt Laura vastberaden.

Een gesprek dat van ‘de hak op de tak sprong’ komt daarmee ten einde. De tijd is zodoende voorbij gevlogen, want er moeten uiteraard ook nog de nodige foto’s gemaakt worden. Deze creatieve jonge onderneemster neemt namelijk graag de tijd voor het ‘perfecte plaatje’. We wensen Laura dan ook nog veel succes met haar eigen onderneming en uiteraard ook met Dames 1 waar de overwinningen zeker zullen komen de tweede seizoenshelft.