Jan Reukers overleden

19-01-2022

 

                                                 IN MEMORIAM JAN REUKERS


Jan Reukers (Foto: Theo Huijskes)


Na een periode van afnemende gezondheid is overleden ons zeer gewaardeerde lid en bekende Grollenaar
                JAN REUKERS
Op 14 januari 2022 overleed hij thuis op de leeftijd van 81 jaar.
Zijn verdiensten voor Groenlo en de Achterhoek zijn groot te noemen.
Hij was ruim 40 jaar algemeen directeur van Reukers Bouwbedrijf. Het bedrijf werd in 1931 gesticht door zijn vader. Als voortzetting van aannemersbedrijf Nales.
 Jan studeerde na zijn middelbare school aan de HTS in Tilburg, met als specialisatie ‘aannemerij’. Hij ging werken in het bedrijf van zijn vader Hein Reukers. Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen samen met zijn broers Gerard en Wim, de beide adjunct-directeuren bij het bouwbedrijf. Onder hun leiding is het bouwbedrijf uitgegroeid van 8 medewerkers naar 120 medewerkers. Met een kantoor aan de Lievelderstraat en de werkplaats aan de Marhulzenweg. In de jaren negentig werd het hele bedrijf geconcentreerd aan de Parellelweg in Groenlo. Het bedrijf stond bekend om zijn kwaliteit van bouwen en zijn voorbeeldige klantenservice. In Groenlo werden grote projecten gerealiseerd zoals de nieuwbouw en verbouw van De Molenberg, Nedap en Welgro. Ook verder in de Achterhoek en Twente werden vele woningen, scholen en bedrijven gebouwd. Waarbij de bouw van de nieuwe Grolsch fabriek in Boekelo een echte en geslaagde uitdaging was. Samenwerking met andere aannemers was voor Reukers Bouwbedrijf een normale zaak. In goed overleg met elkaar ontstond altijd een win-win situatie. De medewerkers waren erg trouw aan het bedrijf, het bewijs een goede werkgever te zijn.
Het bedrijf werd in 2003 overgedragen aan Heijmans Bouw NV. Een landelijk werkend bedrijf dat oog had voor de grote kwaliteiten van Reukers Bouwbedrijf.
Jan Reukers bleef op de achtergrond actief in de bouwwereld. Zo kon hij zijn kennis en kunde nog een tijd in dienst stellen van de bouwsector. Hij bleef zich ook inzetten voor de Groenlose gemeenschap wat hij al jaren deed. Dat deed hij op een ingetogen manier. Hij hoefde er geen complimenten voor, hij vond het vanzelfsprekend dat je iets voor de gemeenschap deed.
Hij bleef als oprichter bij de Industriële Kring Groenlo betrokken, lid van de Rotary en lid van het bestuur van Scouting Groenlo.
Vanuit zijn grote kennis van vastgoed en bouwen was hij een aantal jaren lid van de Raad van Toezicht van het Beatrixziekenhuis in Winterswijk.
Niet vergeten mag worden de Leo Harmonie -opgegaan in de Muziekvereniging Groenlo- waar hij niet alleen commissaris was. Met zijn broers Gerard en Wim heeft hij een hele tijd bij de Leo Harmonie gespeeld.
Erg trots was hij erop dat hij de jongste prins Carnaval in Groenlo is gebleven. In 1965 werd hij op 24-jarige leeftijd stadsprins van De Knunnekes. Dat heeft niemand hem meer nagedaan.
Voor al zijn verdiensten voor de Groenlose en Achterhoekse gemeenschap ontving hij in 2004 de hoge onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
In deze beschrijving komt het beeld van Jan Reukers op. Vastberaden en koersvast in zijn bedrijfsmatige aanpak, gestructureerd en gedisciplineerd werken, actief en sociaal in de gemeenschap, met gevoel voor creativiteit en humor, bescheiden door niet altijd op de voorgrond te willen staan, evenwichtig in de omgang met anderen.
Trots op zijn gezin met drie dochters en supertrots op de kleinkinderen. Die kleinkinderen lokten hem vaak naar het sportpark, bij de Grol zijn zes kleinkinderen actief. Onze vereniging kon altijd een beroep op zijn bedrijf doen, van begin af aan. Sponsoring, levering van materialen, uitlenen van vervoermiddelen en gereedschappen en nog meer.
Onze dankbaarheid is nog steeds een mooie herinnering aan Reukers Bouwbedrijf.
De naam Jan Reukers is voorgoed in de historie van Groenlo opgenomen. Hij heeft echt iets achtergelaten. Daar zijn alle Grollenaren hem dankbaar voor.
Moge hij rusten in vrede.

Er is gelegenheid de familie te condoleren op vrijdagavond 21 januari van 20.00-21.00 uur in de Calixtusbasiliek in Groenlo.
De crematieplechtigheid vindt zaterdag 22 januari 2022 plaats in besloten kring.

Wij wensen zijn vrouw Mia, hun dochters en partners, Mariëlle en Martin, Stephanie en Max, Angelique en Eric en de kleinkinderen Floris, Marieke, Max, Sam, Lars, Jan, Julia, Boudewijn en Sarah veel sterkte in de komende tijd.

Namens bestuur en leden van Grol,
Hans Scheinck,  voorzitter.